Tillbaka

Bokhandeln i Hällefors lever vidare – står nu på egna ben

2019-08-28
av Kristian Lönner

Kommunen har återtagit biblioteket och turistbyrån som bokhandeln tidigare drev på entreprenad. Men bokhandeln lever ändå vidare i nya lokaler.

1992 köpte Anna-Karin Svartengren och Maria Dahlqvist bokhandeln i Hällefors som då drevs som ett kommunalt bolag. Året efter tog de även över ansvaret för ortens bibliotek och turistbyrå som kommunen lade ut på entreprenad.

– Det har varit en bra lösning som inneburit samordningsvinster. Men det har tagit mycket tid och energi så butiken har kanske inte tjänat på det i alla lägen. Det har också varit osäkra avtal och mycket diskussion politiskt, säger Anna-Karin Svartengren.

Lokalpolitikerna landade till slut i att ta tillbaka ansvaret för bibliotek och turistbyrå.

– Det finns bitar som de vill kontrollera och utveckla men i grund och botten handlar det om ekonomi. Och ideologi, för Vänsterpartiet har i många år strävat efter att driva det i kommunal regi, säger Anna-Karin Svartengren.

Hon är ändå nöjd med att bokhandeln nu kan flytta till en ny lokal vid torget i Hällefors där det längre tillbaka i tiden låg just en bokhandel. Det blir första gången som bokhandeln står helt på egna ben.

– Vi får utveckla nya sidoverksamheter. Det vi tappar är bokförsäljningen till biblioteket som gått via bokhandeln, säger Anna-Karin Svartengren.

Vad är det som gör att ni ändå vågar tro på framtiden?

– Man inser att bokdelen blir en liten del av verksamheten och istället får vi utveckla de andra bitarna, som leksaker, presenter och kontorsmaterial som vi tycker rullar på ganska bra. Vi har också fått väldigt mycket stöd från lokalbefolkningen, säger Anna-Karin Svartengren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.