Tillbaka

Bokhandlarnas sommarförsäljning över förväntan

2020-08-19
av Matilda Källén

Efter en tuff coronavår för många fysiska bokhandlare, vittnar flera nu om en sommarförsäljning som överträffar förväntningarna.

Under vårens pandemi-månader, fram till vecka 23, minskade försäljningen i fysisk bokhandel med 34,7 procent – eller 77,9 miljoner kronor – jämfört med samma period 2019. En farhåga inför sommaren var att trenden skulle hålla i sig. I stället ser försäljningen på många håll ut att ha återhämtat sig.

För Pocketshop har pandemin inneburit en kraftig ekonomisk smäll, då majoriteten av kedjans butiker ligger på antingen flygplatser eller i anslutning till tågstationer. Merparten av försäljningen försvann. Men i och med att resandet kommit igång och fyra av de butiker som tvingades stänga har kunnat öppna igen har det ”successivt blivit bättre”, säger försäljningschef Torbjörn Elbe. 2020 blir ett förlustår, men sommarens försäljningssiffror ligger ändå högre än vad man trodde för två månader sedan.

  Bäst har det gått för de centralt belägna butikerna i Stockholm, där sommarens försäljning – vilken dominerats av Karin Smirnoffs romantrilogi – ligger i nivå med eller något över förra sommaren.
  – Det är svårt att jämföra, eftersom vi aldrig haft en pandemi förut. Men vi ser på framtiden med tillförsikt. Vi har det värsta bakom oss, säger Torbjörn Elbe.

Även SF-bokhandeln hade en kämpig vår. I april tappade den största av minikoncernens butiker, den i Gamla stan i Stockholm, 55 procent av försäljningen mot 2019.

  – Så jämför man med mars och april har sommaren varit betydligt bättre. Kollar vi på juli ser vi att Malmöbutiken faktiskt gick 4 procent bättre än förra året, säger vd Mats Claesson.

  Totalt minskade försäljningen för SF-bokhandeln med 8 procent i juli och i juni var tappet något större. Fortsatt är det främst Stockholmsbutiken som drar ner siffrorna.

  – Men i jämförelse med våren har vi tagit igen. Sakta men säkert blir det bättre, konstaterar Mats Claesson.

En bokhandelskedja som i stället vittnar om en ökning mot förra sommaren är Ugglan. Totalt ökade försäljningen i de 83 butikerna med 4 procent i juli. Därmed är man på god väg att hämta upp de 4 procent som man tappade mellan januari och juli, säger vd Anders Billing.
  – Med tanke på att våren kändes som ett armageddon-tillstånd har sommaren överträffat alla förväntningar, säger han.

  Det som enligt Anders Billing har sålt bäst under sommaren är inbundna romaner, något som inte var lika populärt för ett år sedan.

  – Det kan förstås vara utgivningsstyrt, men kanske har corona lett till att man vill unna sig lite, säger han.

  Samtidigt som Ugglan som helhet ser ut att hantera krisen, även i höst och jul, finns det enskilda butiker som har drabbats hårt. Risken att någon av dem kommer att gå i konkurs är dock inte stor, enligt Anders Billing.

  – Därmed inte sagt att ingen kommer att göra det, men det hade de nog gjort ändå.

Under april-juni tappade Akademibokhandelns butiker 27 procent av sin försäljning jämfört med samma period i fjol, men återhämtade sig under juli månad ”nästan helt”, enligt vd Maria Edsman. 
En kategori som ökade mot 2019 var non-books som pussel och spel, men även skönlitteratur, hobby- och hantverksböcker och hälsoböcker sålde under sommaren bra.
  – Vi trodde att försäljningen skulle bli bättre, eftersom folk inte åkte utomlands, men juli överträffade ändå förväntningarna, säger Maria Edsman, som när hon blickar framåt tror att kedjan kommer att kunna fortsätta prestera ”inte fantastiskt men okej” även i höst och jul – förutsatt att pandemin inte går in i en andra våg.
  Samtidigt betonar hon att det är stor spridning mellan butikerna. De butiker som har gått bäst ligger i semesterorter och förortscentrum, medan de citybutiker i storstäder som i vanliga fall är starkast har haft en tuffare sommar.

  – Svenska semesterfirare har valt naturupplevelser framför stadsupplevelser, konstaterar Maria Edsman.

Det är en trend som Christoffer Palmer, som äger Höganäs bokhandel i Höganäs, Bjäre bokhandel i Båstad och en bok-outlet i Höganäs, har märkt av. Han blickar nu tillbaka på en sommar där försäljningen gått upp med 20 procent mot 2019.

  – Jag var jätteorolig i våras, eftersom särskilt Båstad står och faller med en bra sommar och rekommendationen var att man inte skulle resa längre än två timmar från sitt hem. Då minskade vi också, med 8-10 procent i mars och april. Men oron kom på skam. Jag lär inte slå den här sommaren i första taget, säger han.

I sommarstaden Visby har läget varit lite annorlunda. På bokhandeln Wessman & Pettersson tappade man i juni och juli cirka 180 000 kronor jämfört med samma månader 2019. Även om man såg en förbättring när reserestriktionerna lättade, har såväl minskningen av äldre och utländska turister som inställda konferenser och evenemang påverkat försäljningssiffrorna negativt, menar bokhandelns ägare Roland Salemark.

  Något som trots allt har sålt ovanligt bra under sommaren är klassiker.

  – I den hyllan ser det ibland ut som att en bomb slagit ner. Det har varit enastående.

  Trots att 2020 blir ett förlustår och hösten ”ser skakig ut”, menar Roland Salemark att situationen är hanterbar, i och med att inköp har justerats och personal permitterats.
  – Bolaget startade 1883 och nog ska det få finnas kvar i hundra år till, säger han.

På Kiruna bokhandel konstaterar Tora Lindberg att sommaren har sett ”betydligt bättre ut än vad vi trodde”.

  – Vi ser en minskning jämfört med förra sommaren, men inte så stor som vi befarade, säger hon.

  För det tackar Tora Lindberg bland annat bristen på konkurrenter i närområdet, och det stöd som bokhandeln fått från lokalbefolkningen och de lokala företagen.
  – Det är många som har köpt böcker i stället för att åka på utlandssemester, säger hon.

  Däremot har sommarens fjällturism-boom inte påverkat bokhandeln i någon större utsträckning.
  – De bär ryggsäck och köper inte så mycket böcker. Men det har varit bra för stan som helhet, säger Tora Lindberg.

  Nu är förhoppningen att bokhandeln ska kunna landa på plus minus noll 2020 jämfört med 2019 – trots att man har tvingats ställa in höstens Kiruna bokfestival.

 – Vi är ödmjuka men lyckligt lottade. Vi har ett tapp, men det känns som att vi håller på att äta tillbaka det, säger Tora Lindberg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.