Tillbaka

Boklåda i Lund utmanar bokklubbar

1997-04-18
av Fredrik Lindberg
Torben Löfberg i Lunds Bok & Papper tar nu upp kampen med alla landets bokklubbar om läsande Lundensare. Varje bok som bjuds ut i bokklubbarna säljer han till samma pris.

- Det här är inte frågan om någon kampanj, utan ett permanent erbjudande. I Lund finns en förfärlig massa bokklubbsmedlemmar. Och varför kommer de inte till bokhandeln? Jo, för att de tycker det är för dyrt, säger Torben Löfberg, som i annonser talar om att det nu är billigare att handla hos honom än i bokklubb, eftersom man då slipper betala både porto och postgiroavgifter.
    - Varför ska bokköparna betala 35 kronor till posten samtidigt som jag blir av med försäljning? Det är fel.
    I 25 år har han retat sig på all bokklubbsförsäljning och nu känner han sig mogen att slå tillbaka. Och det ska gå ihop ekonomiskt, har han tänkt sig. I stället för att få sälja bara tio exemplar av de storsäljare som går som huvudbok i klubbarna hoppas han nu att köpare till det tiodubbla ska handla av honom.
    - Jag kan inte nöja mig med att få smulorna. Förlagens försäljare säger att köp nu inte för många av den här boken, den har gått som huvudbok och sålt 50 000 exemplar, tio blir nog lagom för dig. Varför sitter försäljaren där och ska sälja in boken? Han har ju redan sålt den!
    Torben Löfberg räknar med att det tar tid att lära lundaborna att säga upp klubbmedlemskapen och hitta till honom istället. Han kommer efterhand att slå på trumman och affischera på stan om att man bör köpa klubböckerna till jul i bokhandeln.
    - Sedan hoppas jag naturligvis få samma rabatt som bokklubbarna får på 100 exemplar, alltså 40 procent istället för tio.
    Bok & Papper, mittemot järnvägsstationen i Lund, är inne på sitt fjärde verksamhetsår och omsätter omkring två miljoner kronor.
   

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.