Tillbaka

”Bokmässorna är alltid en spegel av samhället”

2022-09-24
av Kristian Lönner
Juergen Boos.
Foto: Kristian Lönner

BOKMÄSSAN 2022: Bokmässorna är tillbaka efter pandemin men hur ser framtiden ut? Juergen Boos, chef för Frankfurt-mässan, var på plats i Göteborg och han menar att pandemin visat att bokmässorna är nödvändiga för branschen.

– Vi gjorde en hel del digitala experiment i Frankfurt men insåg att det inte hjälpte, för det ersatte egentligen ingenting, säger Juergen Boos.

Tror du att pandemin förändrat bokmässorna på ett bestående sätt?

– Bokmässorna förändras och uppfinner sig själva varje år så det hänger inte direkt ihop med pandemin. Bokmässorna är alltid en spegel av samhället och förlagsvärlden, så det du ser på en bokmässa är också det som händer ute i samhället. 

Samtidigt tvingade pandemin människor att arbeta mer digitalt. Har det personliga mötet samma betydelse i dag?

– Jag tror det har blivit ännu viktigare, särskilt i vår bransch. Säljer du rättigheter till ett annat land och du har inte mött dessa människor så saknas förtroendet. Du måste mötas för att bygga ett förtroende. Och för publiken är det jätteviktigt att kunna se och prata med författarna.

Under pandemin ökade läsningen och många förlag gick bättre än tidigare. Hur påverkar det bokmässorna?

– Vissa förlag gick bra, andra hade det väldigt tufft. De stora klarade sig medan de små fick kämpa mer. Och för bokmässorna har det varit tufft. Hade inte vi fått stöd från den tyska staten hade Frankfurt-mässan inte funnits kvar.

– Samtidigt finns positiva sidor. Jag pratade precis med en spansk förläggare som berättade att unga pojkar, 15 till 25 år, en grupp som vanligtvis inte läser i hög utsträckning, började läsa under pandemin. De fick nog av sina dataspel. Det var intressant att höra. Vi behöver vara rädda om läsarna och få unga människor att läsa. I år kommer vi också ha ett stort samarbete med Tiktok i Frankfurt.

Till sist, vad har du för förväntningar på årets Frankfurt-mässa?

– Jag vill ärligt talat inte ha så mycket förväntningar. Tittar jag på våra försäljningssiffror så ser det bra ut, vi är nära 2019 års nivå. Men samtidigt, folk i Tyskland är fortfarande väldigt oroliga för pandemin. Sedan har vi inte några kinesiska gäster eftersom de fortfarande inte kan resa och lämna sitt land. Asien har varit en viktig marknad för oss så det är något vi kämpar med. Men du ser hur det ser ut här i Göteborg, hur fantastiskt det är, och det är också mina förväntningar för Frankfurt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.