Tillbaka

Bokmusik på nätet

2008-12-11
av Nils Pennlert
Att skriva om musik medför alltid svårigheten att exemplifiera; inte minst som vanliga läsare knappast kan vartenda musikstycke utantill. Årets Guardian First Book Award-vinnare, The Rest is No...

Att skriva om musik medför alltid svårigheten att exemplifiera; inte minst som vanliga läsare knappast kan vartenda musikstycke utantill. Årets Guardian First Book Award-vinnare, The Rest is Noise, är en bok om 1900-talets konstmusik –
ett komplicerat ämne som författaren Alex Ross lyckas framställa med beundransvärd enkelhet. Inte minst för att han tagit webben till hjälp.
Ross har lagt upp en omfattande samling ljudfiler, uppdelade efter bokens kapitel, på sin webbsida therest­isnoise.com/audio. Här kan man lyssna på olika stycken som omskrivs i boken, så att även den som inte har inledningen till Strauss Salome i huvudet har möjlighet att höra musiken. Ett exempel på hur nätet kan lyfta boken ytterligare en nivå.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.