Tillbaka

Bonnier Books köper svenska Strawberry

2020-05-11
av Kristian Lönner
Petter Stordalen säljer den svenska och danska delen av Strawberry.
Foto: Sara Mac Key

Petter Stordalens förlag Strawberry publishing säljer sin svenska och danska del till Bonnier Books.

De båda förlagen gick ut med nyheten på måndagen.

– Jag är imponerad över vad Strawberrys medarbetare och ägare har åstadkommit på kort tid i Sverige och Danmark, säger Håkan Rudels, vd Bonnier Books i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Norden har sedan länge varit Bonnier Books hemmamarknad och genom dessa förvärv stärker vi vår position i Sverige samtidigt som vår närvaro i Danmark tar ett stort kliv framåt. Förvärven tar oss också en bit vidare på den tillväxtresa vi har framför oss i Norden och övriga Europa de närmaste åren.

Strawberrys huvudägare Petter Stordalen säger i samma pressmeddelande att han är glad över affären.

- Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med. På mindre än ett år har våra anställda byggt upp en förlagsverksamhet som närmar sig 50 miljoner i omsättning och som är på väg mot en fördubbling 2021. Men först och främst tar Bonnier över några av de mest respekterade och innovativa förlagsmedarbetarna i den nordiska förlagsvärlden, det är bara att gratulera, säger Petter Stordalen.

I köpet ingår också Bazar Förlag. Bland författarna som Bonnierförlagen nu tar över finns bland andra Lucinda Riley och Ninni Schulman. I Danmark tar man också över Camilla Läckberg, Viveca Sten och Katrine Engberg.

Strawberry har bara varit verksamma i Sverige i cirka ett år. I samband med starten värvade de tre nyckelpersoner från Bonnierägda Forum samtidigt som Rebecka Leffler, tidigare Bonnier Books Nova, blev vd.

– Det är ju faktiskt lite lustigt att Petter Stordalen bygger ett Bonnier-imprint i Sverige, sade Håkan Rudels till Svensk Bokhandel i mars förra året.

Strawberrys satsning i Danmark drog igång så sent som i höstas.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.