Tillbaka

Bonnier Books minskar ägandet i Strawberry

2021-05-26
av Matilda Källén
Håkan Rudels, vd på Bonniers Books.
Håkan Rudels, vd på Bonniers Books.
Foto: Sara Mac Key

Bonnier Books minskar sitt ägande i norska Strawberry, skriver Bok365. I stället för majoritetsägare blir den svenska förlagsgruppen minoritetsägare. Beskedet kommer efter att Konkurransetilsynet haft invändningar mot köpet.
 

Det var i november förra året som det blev offentligt att Bonnier Books förvärvat 70 procent av den norska förlagsgruppen Strawberry Publishing, som består av förlagen Strawberry och Bastion. Sedan dess har affären granskats av norska Konkurransetilsynet, som vid flera tillfällen indikerat att köpet skulle kunna påverka konkurrensen på bokmarknaden negativt. Man har bland annat hänvisat till att Bonnier Books också äger 50 procent av det norska förlaget Cappelen Damm.

Nu har Bonnier Books och Strawberry enats om att Bonnier Books minskar sitt ägande i Strawberry, rapporterar Bok365. I stället för majoritetsägare blir den svenska förlagsgruppen minoritetsägare.

– Förlagsverksamhet handlar om att jobba med de bästa författarna och ge ut fantastiska böcker. För att kunna göra det på bästa möjliga sätt behöver man lugn och ro, så när det visat sig vara svårt att få majoritetsägandet i Strawberry Publishing godkänt, har vi i stället enats om den här minoritetslösningen. En sak är säker, jag är helt övertygad om att medarbetarna, författarna och våra medägare vill fortsätta bygga Strawberry Publishing till en ledande aktör i den norska bokbranschen, kommenterar Håkan Rudels, vd på Bonnier Books.

Aktieköpet behöver inte anmälas till Konkurransetilsynet. Däremot kan parterna åläggas att rapportera transaktionen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.