Tillbaka

Bonnier Books/WSOY förvärvar två finska förlag

2021-01-04
av Matilda Källén
Håkan Rudels, vd på Bonnier Books.
Håkan Rudels, vd på Bonnier Books.
Foto: Sara Mac Key

Bonnier Books-ägda Werner Söderström Ltd (WSOY) har köpt de två finska förlagen Docendo och Minerva. 

Bokförlagen Minerva, Docendo och Docendos imprint CrimeTime blir nu en del av det finska förlaget Werner Söderström Ltd (WSOY), som varit Bonnierägt sedan 2011. Affären offentliggjordes i förra veckan.

Tillsammans omsätter nyförvärven cirka 4,5 miljoner euro. De ger ut omkring 150 böcker per år, företrädesvis inom skönlitteratur och sakprosa, och har 14 anställda. Förlagen kommer hädanefter att fungera som imprints till WSOY, medan personalstyrkan, inklusive Docendos förlagschef Harri Simola och Minervas förlagschef Outi Karemaa, förblir intakt.

I ett pressmeddelande skriver Bonnier Books att ”förvärvet förväntas ge synergier och det finns potential att utveckla digitala format”.

– Vi fortsätter att titta på att utveckla vår förlagsnärvaro i Norden och det här är ett naturligt steg i det, säger Håkan Rudels, vd på Bonnier Books, till SvB.

– Vi har också ett väldigt fint momentum i Finland just nu, fortsätter han, och beskriver WSOY som ett ”starkt och fungerande bolag”.

Förra året förvärvade Bonnier Books/WSOY också den finska divisionen av Bazar. I dag har WSOY en omsättning på cirka 45 miljoner euro.

Enligt Timo Julkunen, vd på WSOY, finns det tre primära anledningar till varför man förvärvat Minerva och Docendo.

– För det första har de bra förläggare. Jag känner att vi kan erbjuda dem flera verktyg inför inframtiden, och möjligheter kopplade till marknadsföring, försäljning och produktion, samtidigt som de har färdigheter att erbjuda oss. För det andra går de båda med vinst just nu, och fungerar därmed som ett bra tillskott. Och för det tredje har de bra författare, säger han.

Timo Julkunen betonar också att WSOY kan blicka tillbaka på sitt ekonomiskt sett bästa år på ett decennium, med en omsättning som trots coronapandemin ökat med 25 procent jämfört med 2019.

– Det har överlag varit ett bra år för den finska förlagsbranschen, så jag känner mig optimistisk. Det är bra timing för förvärv, säger han.

Blir det fler förvärv framöver?
– Det är en del i vår strategi att se oss omkring på marknaden. Men vi har inget specifikt mål just nu. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.