Tillbaka

Bonnier säljer digitalt läromedelsförlag till Lindhardt og Ringhof

2022-08-09
av Carina Jönsson
Foto: Jhsmith/Wikimedia Commons

Det Egmont-ägda danska förlaget Lindhardt og Ringhof Utbildning förvärvar Bonnierägda Clio. Både den danska och svenska verksamheten ingår i köpet. 

Clio är i dag Danmarks tredje största läromedelsförlag för grundskolan och i Danmark ska Lindhardt og Ringhof nu slå samman Clios innehåll med det från Alinea – förlagets egna grundskoleförlag. Den sammanslagna plattformen ska bli klar inom ett års tid, skriver Mediawatch.
Men uppköpet gäller också Clio i Sverige, vilket innebär att Lindhardt og Ringhof även får en starkare position i Sverige.

Clio grundades i Danmark 2007, men majoriteten av edtechföretaget blev uppköpt av Bonnier Business to Business 2015 och 2018 blev Bonnier ensamägare av Clio.
Enligt Cliff Hansen, vd på Lindhardt og Ringhof Utveckling var det Bonnier som tog initiativet till försäljningen.
– Jag kan säga att det har varit en process där vi har varit i dialog med Bonnier om försäljningen och att det var Bonnier som stäckte ut handen till oss, säger han till Mediawatch.

Sedan 2018 har Clio ett samlat underskott på motsvarande drygt 100 miljoner kronor, vilket enligt Bonniers beror på stora digitala utvecklingskostnader. Men enligt Jan Lund, affärsutvecklings- och strategichef på Bonnier-koncernen, beror inte försäljningen på att Clio varit en dålig investering.
– Marknaden för digitala läromedel utvecklar sig gradvis i flera länder, och i sådana faser är det nödvändigt med investeringar. Från vårt perspektiv är de investeringarna intjänade igen och nu ligger den framtida utvecklingen hos Egmont, säger han till Mediawatch.

Vad köpeskillingen hamnade på vill ingen av parterna kommentera.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.