Tillbaka

Bonniers i förhandlingar med Amazon

2020-08-14
av Kalle Laxgård

Förhandlingar pågår mellan Bonnierförlagen och Amazon. Enligt försäljningsdirektör Göran Wiberg går processen framåt.

– Vi har bra kontaktpersoner och en vettig dialog, säger han.

Tidigare i sommar kunde SvB rapportera att Amazon kontaktat ett stort antal förlag gällande avtal för försäljning av svenska böcker. Då, i juni, var dialogen med nätjätten svag och många förlag upplevde endast tystnad från återförsäljaren.

Nu har det ändrats.

Bonnierförlagens försäljningsdirektör Göran Wiberg säger att löpande diskussioner ägt rum under sommaren.

– Så förhandlingar pågår. Innan sommaren var det lite stökigt och rörigt men nu har vi fått ordning på konturerna. Vi har bra kontaktpersoner och en vettig dialog, säger han.

Sedan den första kontakten har Amazon också offentligt bekräftat en svensk etablering. Likaså att ett lager ska ligga i Eskilstuna.

Enligt Göran Wiberg är förhandlingarna med nätjätten att likställa med den förlagsgruppen brukar ha med andra återförsäljare.

– Det är ett givande och ett tagande, man flyttar fram och tillbaka positioner och får förståelse för varandras system. Det är mycket system som ska funka, och hantering av varor och frakter. Det är många parametrar som ska bakas in men jag tycker det finns stor förståelse från båda parter att få till en okej affär.

Även andra förlag är i färd med att närma sig förhandlingsbordet. Ett av dem är Piratförlaget.

– Vi fortsätter diskussionerna nu efter sommaren och ska försöka få till ett avtal som känns bra för alla, säger försäljningschef Madeleine Lawass.

Under våren har Amazon försökt, att i smyg, rekrytera personal till svenska satsning

För Bonnierförlagens del sker dock förhandlingarna med engelskspråkiga personer med Norden-ansvar.

Det finns många farhågor kring vilka villkor Amazon ska sätta och hur de kommer att pressa förlagen. Av det du sett hittills, finns det fog för oro utifrån de krav de ställer?

– Jag vill inte gå in på avtalsdetaljer, det blir för geggigt. Det är som en vanlig avtalsförhandling, jag tycker inte att den utmärker sig åt vare sig ena eller andra hållet, säger Göran Wiberg.

Amazon kommer hit med hela sitt sortiment. Har du fått någon känsla för hur mycket de kommer att satsa på böcker?

– Nej, de är väldigt förtegna. Om när de ska trampa i gång och hur, och om vilket sortiment de ska lyfta. De är försiktiga än så länge.

Gäller diskussionerna också Kindle och digitala böcker?

– Nej, det gäller bara fysiska böcker. 

När är förhandlingarna klara tror du?

– Jag vet inte, men under hösten i alla fall. Det tror jag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.