Tillbaka

Bonniers startar digitalt förlag

2017-03-24
av Kalle Laxgård
Åsa Selling blir förlagschef på nya Bonnier Bookery.
Foto: Ylva Sundgren

Under april drar Bonniers i gång arbetet med nya Bookery – ett förlag som ger ut böcker direkt som e-och ljudbok.

Förlagschef blir Åsa Selling och förläggare Susanna Romanus.

– Vi ser att både följetänger och kortare texter går väldigt bra i digital form. Framför allt skönlitteratur men även fackutgivning, säger Åsa Selling.

Under april lämnar hon sitt uppdrag som förlagschef på Wahlström & Widstrand för att tillsammans med Norstedts publicistiska chef Susanna Romanus starta upp Bonnier Bookery.

Förlaget ska ge ut böcker direkt i digital form, både som e- och ljudböcker, som ska finnas tillgängliga hos samtliga återförsäljare. Enligt Åsa Selling återstår mycket arbete för att renodla utgivningslinjer och för att bestämma hur förlaget ska se ut i detalj, men målsättningen är att ge ut de första berättelserna i januari 2018. Omfattningen blir 20-25 titlar per år.

– Nu ska vi börja prata med författare om att skriva berättelser som passar det digitala formatet. Det kan vara rena e-böcker, men också berättelser i ljudformat som är något annat än en inläst bok, säger Åsa Selling.

Hur tydliga paralleller kan man dra till Storytel Original?

– Det är klart att vi blir en konkurrent till dem, men vi kommer att göra mer och ha en bredare utgivning.

Innan året är slut uppskattar Åsa Selling att Bonnier Bookery har fyra anställda. Tills dess utgörs bemanningen endast av henne själv och Susanna Romanus.

I februari kom beskedet att Susanna Romanus lämnar Norstedts efter 14 år på förlaget. Hon tillträder sin nya förläggartjänst den 3 april.

– Det ska bli otroligt kul att få lära mig nya saker och få vara med och utveckla nya format, säger Susanna Romanus.

Du går från att vara publicistisk chef till att bli förläggare. Är inte det ett steg ner i karriären?

– Det beror på hur man ser det. Jag tror att det är bra att växla mellan att vara chef och att inte vara det. Man har olika drivkrafter i olika skeden av livet, och just nu känner jag att det ska bli otroligt kul att jobba mer kreativt. Mer lockande än att vara chef, uppenbarligen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.