Tillbaka

Bonniers startar nytt förlag

2019-11-22
av Kristian Lönner
Sara Börsvik, vd på Bonnierförlagen.
Foto: Maria Annas

Bonnierförlagen startar ett nytt förlag som helt inriktas på lättläst litteratur. Hanna Larsson blir ansvarig förläggare.

– Bonnierförlagen vill med den här satsningen bjuda in mer ovana läsare till den fantastiska och viktiga världen som boken öppnar upp för, säger Sara Börsvik, tillträdande vd på Bonnierförlagen till SvB.

Hennes bedömning är att det finns en marknad för lättläst litteratur och att behovet kommer att öka.

– Vi tror väldigt mycket på det här området. Det primära är att tillgängliggöra litteratur för fler men det är såklart också viktigt för oss att det finns en långsiktig bärighet i alla satsningar som vi gör.

Ansvarig förläggare för det nya förlaget blir Hanna Larsson som tidigare varit chef för LL-förlaget och tidningen 8 sidor. Klart är också att Erika Larsson, som tidigare varit redaktionsansvarig för LL-förlaget, tillträder som förläggare och att Sandra Svensson blir ansvarig för sälj och marknad.

SvB har tidigare berättat om att LL-förlaget planerar för att ge ut klart färre böcker än tidigare och fokusera sin utgivning på böcker som inte är kommersiellt gångbara för andra aktörer.

– Vi är glada över att ha rekryterat väldigt duktiga personer med lång erfarenhet från just den här typen av utgivning, säger Sara Börsvik.

Den första utgivningen är planerad till våren 2020 och förlaget ska ge ut lättlästa böcker för både barn och vuxna. Det kommer dels handla om titlar från Bonnierförlagen, dels om nyskrivna titlar inom lättläst.

Hur stor utgivning och vilken omsättning Bonnierförlagen siktar på vill Sara Börsvik inte gå in på i nuläget. Hon passar också på frågan om det nya förlaget ska jobba mot ljudmarknaden.

– Vi kommer presentera hela listan med både barn- och vuxentitlar under våren och då kan vi ge information om exakt hur inriktningen ser ut.

Och vad heter då det nya förlaget? Bonnierförlagen har till Patent- och registreringsverket skickat in en ansökan om att varumärkesskydda namnet Bokförlaget Hedvig men Sara Börsvik vill inte bekräfta att det också blir namnet på det nya förlaget.

– Vad förlaget kommer heta är ännu inte beslutat. Att ansöka om varumärken och registrera domäner är något som vi gör regelbundet. Det betyder inte alltid att det leder till en viss satsning, säger Sara Börsvik.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.