Tillbaka

Bookbeat bromsar i Storbritannien

2018-03-19
av Lars Schmidt
För dåligt utbud tvingar Bookbeat att pausa i Storbritannien
Foto: Foto: Sara Mac Key

För få förlag har anslutit sig. Efter ett år på den brittiska marknaden avvaktar Bonniers med att storsatsa på streamingtjänsten Bookbeat.

Vid den försiktiga lanseringen i Storbritannien i mars 2017 hade Bookbeat klart med titlar från HarperCollins och ljudboksproducenten Naxos. Förhandlingar fördes med en lång rad andra förlag och tanken var att bygga ut katalogen i rask takt. Men de andra förlagen har inte velat teckna avtal.

Det magra utbudet av populära titlar och storsäljare har gjort det svårt att locka abonnenter.

– Vi har över 10 000 titlar men om vi ska bygga en långsiktigt hållbar affär måste vi ha fler topplisteböcker, säger Bookbeats vd Niclas Sandin till Bookseller.

För en månadsavgift på 14,90 pund, motsvarande cirka 170 kronor, får britterna lyssna obegränsat enligt den modell som gäller i bland annat Sverige, Finland och Tyskland.

Den helt dominerande tjänsten i Storbritannien, Amazonägda Audible med 200 000 titlar, har ett annat erbjudande. För 7,99 pund, cirka 90 kronor, i månaden får abonnenterna lyssna på en bok. Vill de höra fler, får de betala extra per bok.

Systemet bygger på att förlagen får olika betalt av Audible för böckerna, mer för nyheter och mindre för backlist. Bookbeats modell bygger, liksom i Sverige, på ”flat rate”, enhetspris. Den modellen accepterar inte de stora brittiska förlagen. Istället vill de avvakta och se hur marknaden utvecklar sig.

Förhandlingarna med förlagen fortsätter. Innan de är i hamn hålls Bookbeat på sparlåga och inga stora kampanjer sätts i gång.

– Förhoppningsvis tar det bara några månader, men om det tar ett år, så får det göra det. Vi väntar, säger Niclas Sandin till Bookseller.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.