Tillbaka

Bookbeat: "Vi prioriterar andra förlag"

2019-04-16
av Emma Olsson
Olle Lidbom, Norstedts, och Niclas Sandin, Bookbeat.

Bookbeat vägrar att marknadsföra Norstedts titlar. Eller? Sanningen beror på vem du frågar – Storytel, Norstedts eller Bookbeat.

Debatten om Bonniers beslut att stoppa nya titlar från Storytel, däribland Camilla Läckbergs En bur av guld, fortsätter. I ett inlägg på Svb.se skriver Dan Panas, informations- och pr-chef på Storytel (som äger Norstedts) att Bookbeat sedan i somras vägrar marknadsföra Norstedts titlar med argumentet att de är för dyra.

Bakgrunden, enligt Niclas Sandin, vd för Bookbeat, är ett avtalsbråk om extern marknadsföring.

– Första åren gjorde vi extern marknadsföring på tv och i tunnelbanan med Ferrante och Grey-böckerna (serier utgivna av Norstedts, reds anm.). Men efter att vi gjort det utan att kräva nånting tillbaka, fick vi kalla handen när vi väl bad om någonting, säger Niclas Sandin.

Han är noga med att poängtera att det inte handlar om att förändra några villkor eller omförhandla avtal, som i den större konflikten mellan moderbolagen.

– Vi bad inte om en ny modell, inte nya grundpriser. Och det enda vi fick som svar var att det inte fanns intentioner att diskutera avtal överhuvudtaget. Och då sa vi att vi prioriterar andra förlag i vår marknadsföring, säger han.

Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlagsgrupp, vill inte kommentera kollegan Dan Panas uttalande.

– Sett ur vårt perspektiv – våra titlar finns tillgängliga men sen tycker vi som med alla våra återförsäljare att våra titlar borde synas mer, det gäller både digitala och fysiska återförsäljare. Eftersom våra böcker är bäst. Men det är upp till återförsäljaren att göra bedömningen vad man vill lyfta och inte lyfta, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.