Tillbaka

Bookmark köper Pagina

2019-08-15
av Kalle Laxgård
Claes Ericson, förlagschef på Bookmark.
Foto: Sara Mac Key

Bookmark köper förlagsdelen av Pagina, som sedan tidigare i somras befinner sig i rekonstruktion.

I slutet av juni rapporterade SvB att Pagina gått in i rekonstruktion. Företagets strategi för att överleva var bland annat att lägga ner förlagsdelen – som stått för vikande försäljning och ett växande lager – för att istället satsa på non-books.

Nu köper Bookmark upp rättigheterna.

– Det är en rörelseöverlåtelse, där vi tar över alla rättigheter, varumärket Pagina och hela lagret. Varken mer eller mindre än så. Det påminner väldigt mycket om vad vi gjorde med Bra böcker för sju år sedan, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson.

Paginas utgivning är koncentrerad till olika typer av fackböcker. Förlaget var också ett av dem som satsade mest på trenden för målarböcker för vuxna för några år sedan.

I förvärvet ingår omkring 500 titlar.

– Alla går inte att jobba med såklart men där finns fantastiska böcker och fina författarskap, där vi vill jobba vidare med några av dem, säger Claes Ericson.

Hur och om namnet Pagina kommer att leva vidare har Claes Ericson ännu inte bestämt. De författare Bookmark väljer att arbeta vidare med kommer dock att verka under varumärket Bookmark.

Claes Ericson ser stor potential i förvärvet.

– Som jag har förstått det har Printworks (Paginas non books-del) gått väldigt bra vilket inneburit att de behövt ägna allt mindre tid åt förlagsverksamheten. Min uppfattning är att Pagina alltid gjort otroligt fina böcker med tydliga målgrupper, men på sistone inte kunnat ägna lanseringarna den uppmärksamhet de förtjänade.

Om lagret blev en stor belastning för Pagina ser Claes Ericson det snarare som en tillgång för Bookmark.

– Vi har en stor lust till att hitta nya kanaler, nya kampanjupplägg för titlar och att nylansera titlar. Både mot återförsäljare och media, säger han.

Någon personal tar förlaget inte över, nyanställningar kommer inte heller att göras till följd av tillskottet.

Hur mycket förvärvet kommer att tillföra omsättningsmässigt vill Claes Ericson inte kommentera. Enligt honom sker överlåtelsen till ”marknadspris”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.