Tillbaka

Börsnoteringen ska öka tillväxten

2021-04-28
av Kalle Laxgård
Maria Edsman.
Foto: Sara Mac Key

I juni ska investerare kunna köpa aktier i Bokusgruppen.

Beslutet att särnotera bolaget fattades av nuvarande ägarna under onsdagen.

– Det är en stor dag, säger Bokusgruppens vd Maria Edsman.

Under onsdagseftermiddagen röstade Volatis årsstämma igenom förslaget att börsintroducera Bokusgruppen.

För gruppens bolag, Akademibokhandeln, Bokus och Bokus play, är det en stor dag, säger Maria Edsman.

– Vi har inte varit självständiga på jag vet inte när. Vi har varit ägda av KF, sedan Accent och nu Volati. Det har funnits fördelar med det, men nu blir det första gången vi står helt på egna ben. Och publika på aktiemarknaden, säger Maria Edsman.

I februari meddelade Volati att företaget gett henne och Bokusgruppens ledning uppdraget att utreda förutsättningarna för en särnotering av bolaget. Underlaget skulle sedan ligga till grund för omröstningen på dagens stämma.

Det Volatis stämma röstade igenom rent konkret, var att dela ut Bokusgruppen till sina stamaktieägare. För fem Volati-aktier får man en Bokusgruppen-aktie. Upplägget är en så kallad Lex Asea-utdelning, där de tidigare ägarna kommer kvarstå som ägare även i det nya bolaget.

Utdelningen går igenom vid noteringsdagen, planerad till första veckan i juni på Nasdaq First North Growth Market.

För Bokusgruppen kommer särnoteringen innebära ökad kontroll över den egna verksamheten, säger Maria Edsman.

– Det är klart att vi kommer att ha ägare och styrelse att förhålla oss till, men vi ingår inte i en grupp. Vi kommer kunna använda de medel vi genererar så som vi tycker är rätt. Och vi vill satsa mycket på att öka tillväxttakten i framför allt digitala kanaler.

Dessutom tror hon att det kommer att ge företaget bättre möjligheter att synas och höras i media, där det ofta är främst börsnoterade bolag som får utrymme, säger Maria Edsman.

Fram till dess att själva noteringen blir av återstår mycket arbete, bland annat själva ansökan till Nasdaq.

Kommer ni att göra någon nyemission?

– Det finns inga planer på det. Vi känner inte att vi har behov att ta in kapital i nuläget. Vi genererar tillräckligt mycket kassaflöde själva för de investeringar vi vill göra. Men vill vi investera ännu mer finns såklart den möjligheten framöver, säger Maria Edsman.

Årsstämman godkände även ett program för teckningsoptioner som upp till tio personer – vd och ledning – ska kunna skriva upp sig på. Syftet är att öka möjligheterna att behålla och rekrytera kompetenta medarbetare och förbättra motivationen hos dem.

På frågan om hon själv ska teckna optionerna, svarar Maria Edsman:

– Det finns en god sannolikhet för det, men vi kommer inte veta de exakta villkoren förrän efter noteringen. Men det är högst troligt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.