Tillbaka

Bra Böckers förlust nära smärtgräns

1998-04-30
av Fredrik Lindberg
Bra Böckers vd, Rolf Nilstam, ser efter den nyligen redovisade rekordförlusten betydligt ljusare på innevarande år.

Förutsättningarna är väsentligt bättre i år. Vi visste att intäkterna skulle bli lägre genom minskad försäljning av NE. Vi bedömde dock att bortfallet för bokverket kunde kompenseras med cd-rom-versionen, vilket inte skedde, säger Nilstam.
    Att förlaget befann sig i kris stod klart relativt tidigt förra året (Svb 9/97). I april inleddes MBL-förhandlingar om uppsägningar. Under verksamhetsåret fram till augusti minskade intäkterna med drygt en fjärdedel till 257 miljoner kronor. Förlusten på knappt 140 miljoner kronor efter finansnetto förklaras av främst utvecklingskostnader, förutom av försäljningsbortfallet.
    - Bokhandelsförsäljningen har dock ökat nästan 30 procent och är inte förlustbringande, säger Nilstam, som inte vill avslöja från vilken nivå ökningen har skett.
    Alf Tönnesson, som genom koncernen IMP köpte Bra Böcker 1994, har på fyra år fått skjuta till över 300 miljoner kronor för att täcka förlagets förluster.
    - Företaget befann sig i ett klart sämre läge än vad jag hade förväntat. Det finns alltid en smärtgräns, men var den går kan jag inte svara på. Det finns dock även dolda värden, på lång sikt, i de kundrelationer som har arbetats upp, säger Alf Tönnesson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.