Tillbaka

Bra första halvår för norska förlagen

2021-07-07
av Kalle Laxgård
Foto: Jessica Ruscello / Unsplash

Förlagens försäljning ökade tvåsiffrigt i Norge under de första sex månaderna i år. Det visar nya siffror från landets förläggarförening.

Uppgången hamnade på 12,6 procent jämfört med första halvåret 2020 och gäller försäljning av allmänlitteratur och böcker till skola. Däremot inkluderas inte digitala läromedel eller försäljning i strömningstjänster i statistiken – två kategorier som båda också växte. 

Enligt Forleggerforeningens statistik såldes böcker för 690 miljoner norska kronor under perioden, vilket motsvarar ungefär samma summa i svenska.

En förklaring till uppsvinget, skriver sajten Bok365, är ökade offentliga inköp av läroböcker till grundskola och gymnasium. Sammanlagt såldes läroböcker för 135 miljoner kronor första halvåret, men även allmänlitterär sakprosa och skönlitteratur stod för fina tillväxttal.

Normalt utgör första halvåret omkring en tredjedel av den totala årsomsättningen på böcker, skriver Bok365.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.