Tillbaka

Bråk om Pence böcker – innan de ens skrivits

2021-04-22
av TT/ Litteratur
Foto: Chris Jackson/AP

Den tidigare vicepresidenten Mike Pence har tecknat avtal med det ansedda förlaget Simon & Schuster om en självbiografi i två delar. Men delar av bokförlagets personal sparkar bakut.

Pence blir den förste från president Donald Trumps inre krets som sätter sin historia på pränt.
Enligt CNN ska kontraktet vara värt någonstans mellan tre och fyra miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 30 miljoner svenska kronor.
Planerna på att ge ut politikerns självbiografi har dock rört upp känslorna bland delar av personalen på förlaget som menar att en publicering skulle "medverka till att upprätthålla vit överlägsenhet" och de kräver att utgivningen stoppas.
I ett öppet brev skriver de att Pence "gjort en karriär på att diskriminera marginaliserade grupper". Genom att publicera hans biografi skulle förlaget "generera välstånd för en central figur i en administration som otvetydigt förespråkade rasism, sexism, homofobi, transfobi, anti-svarthet, kvinnohat, islamofobi, antisemitism och våld".
Pence självbiografi, som ännu inte har fått något namn, beräknas komma ut 2023.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.