Tillbaka

Britterna bunkrar långa romaner och klassiker

2020-03-26
av Carina Jönsson
Britterna bunkrar klassiker för att läsa under coronakrisen.
Foto: Jilbert Ebrahimi /Unsplash

I veckan tvingades bokhandlarna stänga sina fysiska butiker på grund av spridningen av coronaviruset. Då klickar britterna hem tegelstensromaner och klassiker på nätet för att förbereda sig på isolering.

Sedan Waterstones på måndagen stängde sina butiker på obestämd framtid har en del av försäljningen flyttat över till bokhandelskedjans nätbutik. Enligt kedjan ökade försäljningen där med 400 procent mot veckan tidigare, skriver The Guardian. Och av de böcker som nu klickas hem ser Waterstones en signifikant ökning av klassiker som Gabriel García Márquez Hundra år av ensamhet,Toni Morrisons Älskade, F Scott Fitzgeralds Den Store Gatsby och Sylvia Plaths Glaskupan.Försäljningen av tegelstensromaner, som Hilary Mantels nya The mirror and the Light och Donna Tartts Steglitsan ökar också. Även dystopier säljer bra.

– Vår bästsäljare är Hilary Mantel – de 900 sidorna avskräcker inte någon längre och den säljer väldigt bra, säger Waterstones Bea Carvalho till The Guardian

Även undersökningsföretaget Nielsen Bookscan rapporterar en ökad efterfrågan på klassiker över hela Storbritannien. Titlar som säljer bra är Krig och FredSagan om Ringen och På spaning efter den tid som flytt.

Under veckan där mätperioden avslutades den 21 mars (alltså precis före det att de stora bokhandelskedjorna stängde i Storbritannien) ökade den totala fysiska bokförsäljningen med 6 procent i Storbritannien mot veckan före, enligt Nielsen Bookscan. Böcker för hemskolning ökade med 212 procent, skoltextböcker med 77 procent. Romaner i pocketformat ökade med 35 procent, den ökningen drevs av dagligvaruhandeln. Däremot minskade försäljningen av facklitteratur för vuxna med 13 procent.

– Försäljningsstatistiken visar att den brittiska befolkningen har förberett sig för en lång period av isolering, säger Philip Stone på Nielsen Bookscan

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.