Tillbaka

Brittisk utgivning slog rekord

2010-02-26
av Johanna Westlund
Utgivningen i Storbritannien slog rekord i fjol, trots krisen. Antalet utgivna titlar ökade med drygt tre procent. Men för alla stora förlag, utom ett, var 2009 ändå ett tungt år.

 133 000 titlar gavs i fjol ut i Storbritannien. Det är den högsta utgivningssiffran sedan Nielsen BookScan började sina mätningar för 15 år sedan: då var siffran strax under 100 000 titlar.

Ökningen beror delvis på att antalet pod-böcker och digitala böcker har ökat, enligt Nielsen BookScan.

Fjolårets försäljning ser däremot dystrare ut. För sju av de tio största brittiska förlagen sjönk försäljningen under 2009 jämfört med 2008. För tre av »the Big Four« (Random House, Penguin och HarperCollins) minskade både omsättning och marknadsandelar under 2009.

Den fjärde – Hachette UK – gick det bättre för. Försäljningen steg med 1,9 procent, och Hachette UK hade vid årsskiftet ökat sin marknadsandel 2009 från 15,9 till 16,4 procent.

Ett av skälen är Stephenie Meyer. Försäljningen av hennes verk stod för drygt 300 miljoner kronor, vilket innebär över tio procent av hela förlagsgruppens omsättning.

Men framgången är inte enbart Meyers förtjänst. Facklitteraturen har haft ett tufft år i Storbritannien, och enligt Hely Hutchinson, förlagschef Hachette UK, beror en del av Hachettes ökning på att dess fackboksutgivning inte är så stor. Däremot lyfter han fram en rad skönlitterära författare som sålt över förväntan, som Harlan Coben och Maeve Binchy.

Marknadsandelar 2009

Hachette UK: 16,4 % (+0,5 %)

Random House: 13,7 % (-1,2 %)

Penguin: 9,7% (-0,3 %)

Harper­Collins: 7,6 % (-0,7 %)

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.