Tillbaka

Brittiska förlag stoppar all handel med Ryssland

2022-03-03
av Karin Selåker Hangasmaa
Kristus Frälsarens katedral i Moskva.
Brittiska förlag stoppar allt samarbete med ryska aktörer till följd av kriget.
Foto: Vyacheslav Argenberg / Wikimedia

Först portades ryska förlag och företag från de stora europeiska bokmässorna. Nu väljer flera brittiska förlag att stoppa all sin handel med Ryssland.

Förra veckan krävde Ukrainas bokinstitut, Lviv International Book forum och Pen Ukraina en internationell bojkott av ryska böcker och publicister, på mässor, litteraturevent och inom försäljning. 
Därefter meddelade barnboksmässan i Bologna, som drar i gång den 21 mars, bokmässan i London och bokmässan i Frankfurt att de portar utställare som har samarbetar eller har kopplingar till den ryska staten.

I ett mejl som skickades den 28 februari till en rad brittiska förlag vädjade ryska Peshkom Books att den internationella bokvärlden inte skulle blanda ihop förlagets intentioner med den ryska regeringens. Förlaget betonar att de är emot kriget mot Ukraina. 

Trots att det finns en stor förståelse för de ryska publicisternas situation väljer många förlag i Storbritannien att helt stoppa sina affärer i landet. Några av dem är Penguin Random House, Simon & Schuster och grossisten Gardners, skriver Bookseller.

Barnboksförlaget Little Island Publishing var ett av de första förlagen att stoppa sina affärer i Ryssland. Förläggaren Matthew Parkinson-Bennett berättar att de arbetat i många år för att bygga goda relationer med ryska förlag, men att de inte med gott samvete kan fortsätta arbeta med företag landet just nu.

– Jag tror inte heller att våra författare tyckt om att rättigheter till deras böcker säljs till ryska förlag. Jag hoppas fler publicister tar liknande beslut, speciellt de stora förlagshusen. Att inte göra något är också ett politiskt ställningstagande.

Ett annat är förlaget Unbound vars grundare John Mitchinson förstår att många ryska förläggare och författare inte står bakom kriget i Ukraina.

– En stor andel ryska publicister och författare är emot vad som sker i deras namn och vi ska fortsätta återge och stötta deras åsikter. Men det här är kulturens frontlinje och som industri bör vi stå upp för frihet och demokrati framför propaganda och tvång och visa solidaritet med författare, publicister och läsare som är under direkt hot i Ukraina, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.