Tillbaka

Btj går in i Danmark

1997-08-22
av Fredrik Lindberg
Bibliotekstjänst har fått uppdraget att leverera böcker till danska Århus bibliotek. Uppdraget är värt omkring sex miljoner kronor per år i tre år.

>Göran Eliasson betecknar det som ett genombrott i hans strävan att göra Bibliotekstjänst till en Nordisk bokdistributör och avser att erövra fler uppdrag.
    - EU-reglerna har givit nya möjligheter att gå in i Danmark. Det kommer fler upphandlingar fram över. Köpenhamn, som gör sin upphandling i vår, handlar om 25 miljoner kronor per år, säger Eliasson.
    Bibliotekstjänst köper böcker från danska förlag, katalogiserar dem i Sverige och skickar sedan tillbaka dem till Danmark.
    - Min tanke är att det skulle räcka med en distributör i Norden. Marknaden i Danmark är värd 300 miljoner danska kronor för leveranser till folk- och skolbibliotek, säger Eliasson.
    Bibliotekstjänsts intresse för grannlandet har dock väckt ont blod. Det danska branschavtalet innebär att bokförlag bara får leverera böcker till bokhandel. I den debatt som har väckts utpekas Bibliotekstjänst som svensken som tar för sig av kulturpengar i Danmark. Det bekymrar dock inte Göran Eliasson.
    - Om det nu visar sig att de danska förlagen bara får leverera till bokhandel så köper vi en och använder den som bulvan, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.