Tillbaka

Busch Thor kuggade test

2017-11-16
av Kalle Laxgård
Ebba Busch Thor under intervjun i Aktuellt.
Foto: Skärmdump svtplay.se

Kristdemokraterna vill införa en litteraturkanon för skolbarn. Men när SVT:s Aktuellt förhörde Ebba Busch Thor om författarna bakom tre svenska klassiker gick partiledaren bet på samtliga.

Under onsdagskvällen deltog Ebba Busch Thor i en längre intervju i Aktuellt. Mot slutet av intervjun ställdes partiledaren inför ett litet test, med anledning av partiets förslag om att införa obligatorisk läsning av svenska klassiska verk.

Programledaren läste upp tre titlar: Gösta Berlings saga, Giftas och Gentlemen, varpå Ebba Busch Thor förväntades svara på vilka författare som skrivit dem.

Dessvärre kunde partiledaren varken Selma Lagerlöf, August Strindberg eller Klas Östergren.

– Ingen av de här tre har jag läst. Jag tror att jag får lov att lägga på dem här på min egen lista, kommenterade Ebba Busch Thor kuggningen i SVT.

Inslaget väckte snabbt uppmärksamhet i sociala medier.

På Facebook skrev Elnaz Baghlanian, litterär chef på förlaget Atlas, ett långt ironiserande inlägg som avslutas med:

”Nåväl. Det var ju bara ett löjligt test. Bara för att du och ditt parti har föreslagit att nyanlända ska läsa svenska klassiker för att bättre integreras in i det svenska samhället, betyder det faktiskt INTE att DU ska ha gjort det. Du är ju redan integrerad och har alltid varit det. Urbota dumt av Aktuellt att inte fatta det.”

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.