Tillbaka

Carina Jönsson ny chefredaktör för Svensk Bokhandel

2020-05-25
av SvB

Hon tar över uppgiften efter Pekå Englund som slutade tidigare i år.

– Det finns ett stort behov av ett gemensamt organ för branschen att samlas kring, säger Carina Jönsson.

Carina Jönsson har jobbat på SvB sedan 2012 och har de senaste åren varit tidningens redaktionschef. Hon har tidigare arbetat på redaktioner som TT, Dagens Nyheter och Expressen.

– Tillsammans med SvB:s fantastiska kunniga redaktion vill jag fortsätta fördjupa bevakningen om bokbranschen, genom att borra ännu djupare, säger Carina Jönsson.

På vilket sätt ber hon om att få återkomma till.

– Med tanke på hur vi sett trafiken öka till vår sajt under coronapandemin ser vi att det finns ett stort behov av ett gemensamt organ för branschen att samlas kring. Vi ska fortsätta vara den lägerelden.

Vad ser du som branschens viktigaste frågor framöver?

– Oj, det är omtumlande tider för bokbranschen. Vi såg en fysisk bokhandel som kämpade redan före corona. Vi ser en digital omvandling som går i raketfart och stora frågetecken kring vad som ska hända med den typen av litteratur som inte fungerar lika bra i streamingtjänsterna som genrelitteraturen. Och vad kommer att hända med förlagen som ger ut den litteraturen? Dessutom verkar nu Amazon ta sig in på den svenska marknaden. En sån lansering skulle förändra en bransch som redan är i gungning. Det finns otroligt mycket att bevaka – minst sagt.

Carina Jönsson tillträdde tjänsten som chefredaktör den 18 maj. Hon är även tidningens ansvarige utgivare.

I ett uttalande säger SvB:s ordförande Patrik Hadenius:

– Jag välkomnar Carina Jönsson till posten som chefredaktör och ansvarig utgivare för bokbranschens viktigaste forum. Hon besitter erfarenheten, organisationsförmågan och näsan för gott journalistiskt hantverk vilket gör mig trygg i att hon är rätt person för att leda tidningen framåt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.