Tillbaka

”Då tappar inte bara vi”

2021-07-27
av Kalle Laxgård
Lena Ek.
Foto: Sara Mac Key

EFTER PANDEMIN. Det har varit nattsvarta månader, säger NK Bokhandel ägare Lena Ek. Nu äntligen börjar kunderna komma tillbaka. Men, frågar hon sig, vad händer om alla människor inte återgår till sina arbetsplatser inne i city?

Lena Ek skräder inte orden:

– Det har varit en mardröm. Vi ligger mitt i city och folk har suttit hemma och jobbat. Då åker man inte in för att handla, då sköter man sitt ute i förorterna.

Hon har hört andra bokhandlare, längre ut, som säger att de haft det hyfsat.

– Men för oss har det varit nattsvart, det kan jag ärligt säga.

Arbetet under pandemin har präglats av kortidspermitteringar för personalen och långa arbetsdagar för henne själv. NK-husets bestämda öppettider har tvingat bokhandeln att hålla öppet, trots att det inte varit några kunder. 

– Det kan gå en timme utan att du ser en kotte. Med det kommer också det psykiska – sånt tar, förstår du. Det har varit sömnlösa nätter. Men det har varit många förlag som ställt upp enormt för oss, gett oss förlängda krediter och sånt, säger Lena Ek.

Att ”sätta sig ner och ge upp” har det dock aldrig varit tal om. För att parera har NK Bokhandel kostnadsfritt kört hem varor till kunder, något som fungerat bra.

Och nu, när allt fler vaccinerats, har det börjat ljusna igen.

Om butiken kommer att förändra sitt sätt att jobba efter pandemin kan hon inte svara på. Men hon är orolig för att kanalförskjutningen. Att flytten av försäljning från fysisk bokhandel till nätet ska fortsätta även när restriktionerna hävts.

– Nu har NK också börjat med näthandel, men det har inte hunnit bli så stort än. Men jag hoppas att människor behöver den sociala biten, att man vill komma in till stan och gå runt, säger Lena Ek.

Det senare har hon börjat se prov på. 

– Det är äldre kunder, storkunder, som inte vågat sig in. Nu börjar de komma tillbaka. Varje dag kommer det folk som säger: nu är vi vaccinerade så nu törs vi komma in. De har längtat. Det är en helt ny värld nu.

Själv har hon framför allt en tanke som gnager. Vad händer om världen bli just ny, och att det inte blir en återgång till det som var innan pandemin slog till?

– Risken när du ligger i city är att folk kommer fortsätta jobba hemifrån, säger Lena Ek. Det hör man många säga, att det inte alls är helt fel att sitta hemma, eller att bara komma in någon dag i veckan. Det är jag lite rädd för. Då tappar inte bara vi. Då tappar city.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.