Tillbaka

Daglig högläsning för barn ökar

2019-06-26
av Carina Jönsson
Allt färre barn tvingas ta ansvar för sin läsning själv.
Foto: Ola Kjelbye

Nästan hälften av föräldrarna i Sverige läser högt för sina barn varje dag. Men under helger och semestern går högläsningen ner.

Det är stiftelsen LegiLexi som låtit undersöka vilka läsvanor föräldrar har tillsammans med sina barn. Rapporten visar att 57 procent av föräldrar med barn mellan noll och fyra år läser högt för dem dagligen, medan nästan hälften gör det för barn upp till nio års ålder. Detta kan jämföras med Läsrörelsens undersökning från 2012 där en tredjedel av föräldrarna uppgav att de högläste för barnen dagligen.

Men rapporten visar inte enbart på positiva resultat. Två av tio, eller var femte förälder, uppgav att man läser för barnen mindre än en gång i veckan.

Drygt hälften av föräldrarna i undersökningen säger att de önskade att de läste oftare för sina barn. De flesta uppger tidsbrist som anledning till att det inte gör det.Samtidigt visar undersökningen att högläsningen framför allt sker på vardagar. På helger sjunker den och allra minst läser föräldrar högt för sina barn under semestern.

– Det är paradoxalt att högläsningen sjunker på helger och under semestrar när vi verkligen borde ha tid att högläsa tillsammans med våra barn – det borde ju vara tvärtom! Under längre lov och ledigheter är det dessutom viktigt att hålla i läsningen speciellt för unga och nykläckta läsare som annars lätt tappar mycket och då kan högläsningen vara ett sätt, säger Sofia Norén, verksamhetschef på LegiLexi, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att bland fritidsaktiviteter som föräldrar gör tillsammans med sina barn kommer läsning på tredje plats, efter skärmtid och lek.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.