Tillbaka

Dålig mångfald i brittiska bilderböcker

2019-06-13
av Kristian Lönner
Foto: iStockphoto

Vita pojkar dominerar de brittiska bilderböckerna och utvecklingen går åt minskad mångfald. Det visar en granskning som The Guardian och The Observer står bakom.

De hundra mest sålda bilderböckerna 2018 har analyserats på djupet och resultatet är inte upplyftande för den som önskar jämställdhet och mångfald.

Bara fem av bästsäljarna har en huvudperson med annan etnisk bakgrund än vit brittisk.

Var fjärde bilderbok porträtterar enbart vita personer. Bara två av böckerna på topp 100-listan hade en kvinnlig huvudkaraktär med en annan etnisk bakgrund än vit brittisk. Samtliga manliga huvudkaraktärer var vita.

Statistiken gäller försäljning och en femtedel av böckerna publicerades redan under 1900-talet. Men inte heller de moderna bilderböckerna är jämställda. 22 av bästsäljarna var publicerade under det senaste året och i dessa var 41 procent av karaktärerna kvinnor och 59 procent män. Inte i någon av bästsäljarna fanns exempel på samkönade par.

Den svaga representationen återspeglas i vilka som är upphovspersoner till bästsäljarna. Ungefär två tredjedelar av författarna och illustratörerna var män och ingen tillhörde någon etnisk minoritet.

Emma House, vice vd på den brittiska förläggarföreningen, säger till The Guardian att resultatet är högst oroväckande och att utgivarna måste ta sitt ansvar för att återspegla samhället.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.