Tillbaka

Dans och musik när Bokmässan invigdes

2022-09-22
av Kristian Lönner
Invigning av Bokmässan.
Foto: Kristian Lönner

BOKMÄSSAN 2022. Bokmässan 2022 är nu officiellt invigd. Ceremonin hölls i hedersgästen Sydafrikas monter.

Bokmässan invigdes med dans och musik när Gcina Mhlophe intog scenen och fick de flesta av besökarna att lite försiktigt vicka på höfterna. Väntan på en fysisk mässa har varit lång, och extra lång har den varit för Sydafrika som är årets hedersgäst och temaland. Landet skulle ha varit temaland redan 2020 men på grund av pandemin har detta skjutits upp två år på raken.

Just pandemin var något Frida Edman, mässansvarig, tog upp i sitt invigningsanförande.

– Pandemin har tvingat oss till att hålla avstånd men litteraturen har samtidigt kunnat föra oss närmare varandra och vi har läst fler böcker under pandemin än tidigare, sa Frida Edman.

Klimatet och yttrandefrihet var två andra teman som berördes under invigningen.

– Dawit Isaak och Gui Minhai, jag önskar att ni var här. Ni är fortsatt mina drömgäster på mässan, sa Frida Edman.

”Röster från Ukraina” är också ett extrainsatt tema på mässan och under invigningen talade Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk. Han framförde i sitt tal sin tacksamhet för de förlag som översätter ukrainsk litteratur och ger ut ukrainska författare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.