Tillbaka

Dansk nätbokhandel vill till Sverige

2021-03-17
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Den danska nätbokhandeln Tales har planer på att lansera både webbshop och en ny strömningstjänst i Sverige. 

I maj lanserar en av Danmarks största nätbokhandlar, Tales, en egen strömningstjänst i hemlandet. Därefter vänds blicken mot grannlandet. Enligt företagets nuvarande plan kommer man att i ett första skede lansera sin nätbokhandel i Sverige, följd av strömningstjänsten.

– Sverige är en större marknad, men liknar den i Danmark, med en väldigt bra infrastruktur med förlag och distributörer. Det finns några skillnader vad gäller betalningsmetoder, men det har vi koll på, säger Rasmus Vittrup Halvor, vd på Tales, till SvB.

Förra året lanserades Tales nätbokhandel i Storbritannien. Rasmus Vittrup Halvor tror att man har goda chanser att nå framgång på den svenska marknaden, trots konkurrens från etablerade inhemska nätbokhandlar som Bokus och Adlibris.

– Vi har en enorm katalog med tolv miljoner danska och engelska produkter, som kommer förstärkas med svenska. Men det är vår plattform som är mest intressant, säger han.

Varför?
– Den är byggd på ett sätt som gör att den kan hantera många produkter och kunder. Processen från att man beställer till att man får sin produkt är väldigt ”streamlined”. Det är så vi har lyckats på marknaden i Danmark.

Exakt när Tales lanserar sin nätbokhandel i Sverige är inte känt. Enligt Rasmus Vittrup Halvor har man redan fört samtal med svenska distributörer, men inte skrivit några avtal.

– Vi kommer att kunna växla upp ganska enkelt och snabbt, säger han.

Enligt Rasmus Vittrup Halvor kan även den nya strömningstjänsten få en god position i såväl Danmark som på andra sidan sundet – bland annat för att man i och med nätbokhandeln redan har ett brett kundunderlag och utvecklade kanaler för marknadsföring. Han beskriver tjänstens upplägg som liknande Storytels, men med ”adderade tjänster” som kommer att underlätta för lansering på flera marknader. Vilka tjänster det rör sig om är ännu inte offentligt.

För att utveckla tjänsten har Tales plockat cirka 4,5 miljoner danska kronor från investerare och i stöd. Enligt Rasmus Vittrup Halvor räcker det till en startperiod på två år. Målet är att tjänsten snart ska bli lönsam, och att den ska nå 20 000 abonnenter i Danmark inom det första året.

– Vi vill ha ett bra kundunderlag och rätta till fel innan vi lanserar tjänsten i Sverige och andra länder, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.