Tillbaka

Därför slopar Bonniers prisgrupperna på pocket

2022-04-13
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Bonniers vill skrota prisgrupperna på pocket. Systemet är förlegat och behöver bli mer flexibelt, anser försäljningsdirektör Göran Wiberg.

Göran Wiberg har länge velat byta ut systemet med förtryckta prisgrupper på pocket. Hittills har motstånd från handeln satt stopp. Men nu fungerar inte systemet längre, säger han.

– Det vi märker nu är en galopperande prisökning, vi har prisökningar på 10–20 procent på produktionskostnader över lag, vilket gör att vi behöver bli mer snabbfotade vad gäller priskorrigeringar. Prismärkningssystemet på pocket gör att det går väldigt trögt och är ett förlegat system, säger Göran Wiberg.

Därför avser Bonniers nu att frångå systemet, något Förlagspodden var först att rapportera om.

– Nu brinner det på allvar. För förlagen är systemet väldigt trögt och stelbent och det är förvillande för slutkonsumenten. Men vi ska göra det här i samklang med de fysiska återförsäljarna, jag fattar att systemet är bra för dem.

När den första pocketboken utan tryckt prisgrupp på baksidan kommer ut vet inte Göran Wiberg.

Men du säger att det brinner. Betyder det att det sker före sommaren?

– Nej, vi har redan sålt in sommarlistan, så prisökningen blir från höstlistan. Sedan får vi se när koderna försvinner, om det blir i höst- eller till vinter- eller vårlistan 2023.

Om ni höjer priserna men priskoderna finns kvar, hur löser man det?

– Ja, det är ingen guldsits. Men vi får vara lite flexibla och pragmatiska. Det absolut viktigaste för oss är att prishöja, och i samband med det borde det gå att ta bort bokstavskoderna.

Göran Wiberg betonar att alla pocketböcker inte behöver kosta lika mycket. Ett scenario som brukat uppstå är att alla nya titlar snabbt hamnar i högsta priskategorin när en ny prisgrupp införs.

I dag är f-priset för högsta priskategorin 41 kronor. Hur mycket vill ni lägga på?

– Historiskt har det gått i 3 kronors intervaller, så logiskt borde det vara 44. Men vi har signalerat omkring 44–45. Vi är inte riktigt klara där, vi får se var det landar.

De senaste åren har pocketförsäljningen minskat, även om omsättningen för formatet låg stilla under 2021 jämfört med 2020. Enligt Göran Wiberg har Bonnierförlagens upplagor på formatet ”minskat dramatiskt”. Ett skäl är pandemin, som gjort att mer bokförsäljning generellt flyttat över till e-handeln, där pocketformatet inte är lika starkt. Dessutom har Pocketshop, en viktig återförsäljare av formatet, haft tunga år.

Kommer slopandet av prisgrupperna att förändra pocketmarknaden?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppas man får en mer vital prissättning. Sen finns farhågor att vissa förlag prishöjer för mycket, men det är alltid en risk.

Vad är ett rimligt konsumentpris för en premiumpocket?

– Det ligger väl omkring en hundring, kan jag tycka. Vi har en inflation på 5 procent i år och alla priser sticker, så tio timmars underhållning för en hundring inte är så farligt. Sen säger många att över hundringen blir döden för pocketboken?

Håller du med om det?

– Nej, jag tror inte att det är så priskänsligt även om det absolut är en grej att gå över. Men när jag tittar i vår branschstatistik är konsumentpriset för vad vi betalat för en pocketbok mellan 60 och 62 kronor i Sverige sedan 2014. Vi har världens billigaste pocketböcker. Varför då?

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.