Tillbaka

David Lagercrantz lämnar sin agentur

2019-08-23
av Kristian Lönner
David Lagercrantz och Jessica Bab Bonde.
Foto: Cato Lein och Ola Kjelbye

David Lagercrantz lämnar Hedlund Agency och plockar med sig sin agent Jessica Bab Bonde. Tillsammans ska de arbeta med hans kommande trilogi.

– Det har blivit en stor industri kring David Lagercrantz och då ser jag från mitt håll, och David från sitt håll, att han behöver en dedikerad person som jobbar med honom. Jag fick den frågan av honom och då tänkte jag, det kan vara kul, säger Jessica Bab Bonde.

Jessica Bab Bonde kom till Hedlund Agency för tre år sedan och har under tiden arbetat med David Lagercrantz. Nu lämnar båda agenturen samtidigt. Jessica Bab Bonde blir David Lagercrantz agent på heltid. Jessica Bab Bonde säger att hon lämnar Hedlund Agency med kluvna känslor.

– Det är alltid väldigt kul att gå till något och väldigt tråkigt att gå från något, så är det för mig med. Jag kommer sakna mina kollegor jättemycket och alla våra författare som jag har arbetat med.

Är det känsligt att lämna agenturen på det här sättet?

– Jag tycker att vi har kommit fram till det här i väldigt gott samförstånd, säger Jessica Bab Bonde.

Magdalena Hedlund, som startade Hedlund Agency 2011, beklagar att David Lagercrantz lämnar.

– Det är tråkigt när personer man gillar försvinner ur ens omedelbara närhet. Det finns ingen konflikt som ligger bakom utan David vill ha en agent som jobbar heltid med honom. Jessica och David har jobbat mer och mer tajt, så på sätt är det inte konstigt, säger hon.

Skulle det vara omöjligt för er att ha en person som bara jobbar med en författare?

– Nej, inte när det är ett författarskap som är så här pass stort, men vi hade inte den diskussionen utan de bestämde sig för att starta ett företag ihop.

Vad har Lagercrantz Millennium-böcker betytt för er?

– Jättemycket. Samtidigt är det Norstedts som säljer Millennium och de böckerna som han har skrivit i den serien ligger kvar hos oss. Det är inget som tas ifrån oss. Men David är en väldigt skicklig och bra författare som jag gärna hade fortsatt att jobba med. Man får gilla läget och fortsätta jobba de andra fantastiska författarna som vi har, säger Magdalena Hedlund.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.