Tillbaka

De får Kulturhusets litteraturpris

2022-10-27
av Carina Jönsson
Foto: Carole Loewen

Kanadensiska Miriam Toews får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för romanen Kvinnor som pratar. Hennes översättare Erik Andersson prisas samtidigt för översättningen och båda tilldelas 75 000 kronor vardera.

"Med ömhet och skärpa skildrar Miriam Toews kvinnornas omöjliga situation, deras relationer till varandra och till männen i byn. 'Kvinnor som pratar' är ett lika humoristiskt som allvarsamt kammarspel", skriver juryn i sin motivering.
Kvinnor som pratar, utgiven av Rámus Förlag, utspelar sig i sekten mennoniterna och handlar om kvinnor som i flera år drogats och våldtagits nattetid.

Miriam Toews, född 1964, är bosatt i Toronto och själv uppvuxen som mennonit. Hon har utkommit med åtta romaner.
"Jag är jätteglad och tacksam över att ha fått priset tillsammans med min briljanta översättare Erik Andersson. Det är verkligen en ära att vara med bland de nominerade och jag är så glad över att få möta de svenska läsarna", säger Miriam Toews i ett pressmeddelande.

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris finansieras av Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.