De tar över Bokon
När Bokon grundades 2012 hade ägarna Schibsted, De Oberoende och Piratförlaget stora förhoppningar på e-boksmarknaden. Men då tillväxten varit blygsammare än förväntat har intresset svalnat.
Det är en del av bakgrunden till att Piratförlaget nu själva tar över bolaget.
Enligt Carl Hamilton, styrelseordförande för Piratförlaget, har ägarfrågan diskuterats sedan december i fjol.
– Schibsted har gjort en stor strategiomvandling och efter långa diskussioner har vi landat i att Piratförlaget nu själva tar över Bokon och driver vidare sajten. Vi vill vara en del av den digitala framtiden för böcker, säger han.
Carl Hamilton vill inte avslöja hur mycket pengar affären handlar om, med säger att det svåra inte varit att komma överens om en prislapp.
– Utmaningen är helt och hållet att hitta en väg framåt.
Bokon omsatte 4 miljoner kronor under sitt senaste räkenskapsår och gjorde en förlust på drygt 6,5 miljoner.
Vågar du sia om nästa år?
– Nej. Jag ger inga prognoser, bara visioner. Men det är klart att en sådan förlust är oacceptabel ur Piratförlagets synvinkel, säger Carl Hamilton.
I dag arbetar två personer aktivt med Bokon och det primära målet är att kapa kostnader. Då två anställda sades upp från Bokon redan i januari är personalnedskärningar inte aktuellt, enligt Carl Hamilton. Under hösten kommer flera stora strategiska beslut att fattas.
– Vi kommer se över allt. Vad ska vi erbjuda? Vem ska vara teknikleverantörer? Ska vi sluta allianser? Det finns mycket att kolla på.
Hur ser ni på e-bokmarknaden i dag?
– Det är en väldigt omogen marknad. Men man ska komma ihåg att till exempel biblioteksutlåningen av digitala böcker är en stor framgång. Det är många som läser e-böcker. Storytel är också en framgångssaga. För fem år sedan såldes det 470 e-böcker i månaden i Sverige. I dags säljs det 25 000. E-bokens fiasko ska man ta med en stor nypa salt, men det är en fråga om uthållighet och uppfinningsrikedom.
Vad behövs för att marknaden verkligen ska ta fart?
– En momssänkning. Produkten är fel prissatt. Nya e-böcker är för dyra och vi kan aldrig konkurrera med 25 procents moms. De stora aktörerna måste också bli mer aktiva.
Vem som tar över posten som vd i Bokon är i dagsläget oklart.
Vad tyckte du om artikeln?