Tillbaka

De tar över när Osvalds lämnar vd-posten

2021-08-31
av Kalle Laxgård
Christina Haugen och Lena Amurén.
Foto: Hans Jonsson

Grundaren Erik Osvalds lämnar rollen som vd och förlagschef för Historiska media. 

Han efterträds av två kvinnor inom organisationen.

1991 var Erik Osvalds med och grundade tidningen Populär historia. Bokförlaget Historiska media tillkom fyra år senare och i dag omsätter det över 25 miljoner kronor.

Från och med i morgon, första september, slutar han som vd och förlagschef för förlaget. 

– Vi har en genomtänkt struktur, en solid ekonomi och en fantastisk personal. Då är det rätt tid att lämna över ytterligare ansvar till Christina (Haugen) och Lena (Amurén), som ligger bakom många av de framgångsrika satsningar vi lanserat på senare tid, säger Erik Osvalds i ett pressmeddelande.

I rockaden splittras Erik Osvalds roll och marknadschefen Christina Haugen tar över som vd medan förläggaren Lena Amurén blir förlagschef. Han kvarstår dock som ordförande och kommer att driva egna projekt inom Historiska media.

I dag ger förlaget ut omkring 80 nya titlar per år och har nio anställda. I omorganisationen behåller Christina Haugen sitt ansvar för marknadsföringen på förlaget.

– Efter många år i verksamheten känns den här förändringen som ett mycket spännande nästa steg. Jag blir i högsta grad en operativ vd men marknadsmänniskan i mig har alltid tentaklerna riktade utåt för att snabbt kunna anpassa förlagets utgivning till nya format. De senaste årens digitalisering har hittills bara gett oss en försmak på alla de möjligheter vi kan jobba vidare med, säger hon i pressmeddelandet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.