Tillbaka

De tilldelas Norrlands litteraturpris

2020-06-15
av TT/ Litteratur
Linda Jones är en av pristagarna till Norrlands litteraturplats 2020.
Foto: Pressbild.

Pernilla Berglund och Linda Jones tilldelas Norrlands litteraturpris 2020.

Pernilla Berglund, bosatt i Umeå, får priset i kategorin vuxenlitteratur för sin diktsamlig "Rätten".

Juryns motivering lyder: "Med avstamp i en titel fylld av mångtydighet tar Pernilla Berglund i 'Rätten' med oss på en ordkarg och obeveklig resa mot förlåtelsens smärtpunkt. En älv flyter genom diktraderna och det västerbottniska landskap som skildras, vid stranden våndas ett barn över arvet hon fått och i sin tur nu som förälder kan ha fört vidare".

Linda Jones, bosatt i Luleå, tilldelas priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman "Bete sig". Juryn motiverar: "Med en finurligt kärv prosa där fina språkdetaljer gång efter annan överraskar läsaren, skriver Linda Jones i 'Bete sig' fram ett vuxenblivande i skuggan av en skilsmässa".

Priset delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr sedan 2014 i två kategorier. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.