Tillbaka

”Det är klart att de sparar pengar på mig”

2020-01-09
av Kalle Laxgård
Anna Borné Minberger, avgående vd för Pocketshop.
Foto: Sara Mac Key

Det finns inga ”hard feelings” bakom uppsägningen.

Det säger Pocketshops vd Anna Borné Minberger, som lämnar uppdraget på styrelsens begäran.

– Det hade varit de eller jag, säger hon.

Som SvB tidigare rapporterat får Anna Borné Minberger lämna vd-posten för Pocketshop den 31 mars.

Själv informerades hon av styrelsen i slutet av november.

– Det var inte oväntat. Det hade varit de eller jag. Uppdraget för Pocketshop är något helt annat nu än när jag började, säger Anna Borné Minberger.

Hon tillträdde som vd 2013 och har jobbat heltid på tjänsten sedan 2014, en rekordlång anställning för hennes del, säger hon.

Anledningen att Anna Borné Minberger får lämna uppdraget är besparingsskäl, uppger styrelseordförande Magnus Brundin. Hon accepterar den förklaringen.

– Eftersom vi nu är i ett läge där vi konsoliderar behövs jag inte fullt ut. Jag märker det nu, när jag dragit ner, att det inte blir full vd-tid. Man kan ha synpunkter på besparingar i övrigt men det är klart att man sparar pengar på mig. Jag är ju en dyr person.

Enligt Anna Borné Minberger har företaget kommit till en punkt, när nedmonteringen efter expansionsförsöket är klar och där det är rätt läge både för henne och bolaget att gå skilda vägar.

– Jag har blivit erbjuden att gå in i Pocketshops styrelse men känner att jag har varit så operativ och att jag liksom är klar med Pocketshop. Så jag har tackat nej till det. Men det finns liksom inga hard feelings whatsoever och jag gillar verkligen Magnus (Brundin, reds anm.), säger Anna Borné Minberger.

Vad ska du göra efter den sista mars?

– Jag har jobbat som vd i 20 år och ska nu ägna mig åt det jag tycker är kul. Först på den listan står att lära mig spela tennis. Jag ska ta det lugnt, inte rusa in i något. Jag vet inte om jag vill ha en ny fast anställning. Jag blir mer och mer mån om min tid.

Blir du kvar i bokbranschen, tror du?

– Nej, det tror jag inte. Det har dykt upp lite förfrågningar tidigare, och man ska aldrig säga aldrig, men jag tror att jag haft de roligaste jobben i bokbranschen. Piratförlaget, Bonnierförlagen, Pocketshop är förmodligen grädden på moset.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.