Tillbaka

”Det är lärorikt att bara få träffas och se något annat”

2022-05-05
av Karin Selåker Hangasmaa
Maria Hamrefors
Foto: Sara Mac Key

I ett nytt program kopplas svenska bokhandlare samman med kolleger ute i Europa för ett tre dagar långt utbyte. Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen, tror att utbytet kommer stärka och utveckla bokhandeln.

Det är den europeiska bokhandlarföreningen, EIBF, där den svenska bokhandlarföreningen är en av medlemsorganisationerna, som står bakom initiativet. Utbytesprogrammet är en del av det nylanserade treåriga projektet RISE som genom samverkan och erfarenhetsutbyte ska stärka och inspirera bokhandlare runt om i Europa. 

RISE står för ”resilience, innovation and sustainability for the enhancement of bookselling” och finansieras framför allt av pengar från EU.

– Det här är den första aktiviteten som genomförs och målet är att stärka, utveckla och inspirera bokhandeln inom en rad olika områden, det kan vara allt möjligt, från utmaningar inom digitalisering, till exponering och skyltning eller hållbarhet.

Ansökan för höstens utbyten ligger öppen fram till 29 maj.

– Man skriver en motivering till varför man vill söka och om det är något särskilt man vill utveckla sig inom, till exempel sociala medier. Antas man så matchas man med en bokhandel och RISE står för kostnader för resa och logi.

I den första omgången beräknas 30 personer från hela Europa delta. Redan nu har en svensk bokhandel hört av sig till RISE och sagt att butiken gärna tar emot en deltagare, berättar Maria Hamrefors.

Marknaderna skiljer sig åt en del. Vad tror du utbytet kan ge en svensk bokhandlare?

– Även om marknaderna skiljer sig åt ganska mycket och förutsättningarna att driva bokhandel ser olika ut i olika länder tror jag det är lärorikt att bara få träffas och se något annat. Att få se hur de exponerar, hur butiken jobbar med sociala medier, om de har en e-handel, vilka trender de ser. Det finns mycket att hämta även om marknaderna är väldigt olika. Det är inspirerande och roligt att komma i väg om inte annat.

LÄS OCKSÅ: Fysisk bokhandel vinnare när försäljningen sjönk

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.