Tillbaka

Det är planen bakom Politikens Norge-expansion

2021-10-04
av Kalle Laxgård
Lene Juul.
Foto: Rasmus Schou

Med köpet av Kagge får Politiken forlag, ägare till Svenska Polaris, sitt tredje förlagshus i Norden.

– Vi blir större och får mer styrka nu när vi kan köpa rättigheter till tre områden, säger Lene Juul, vd på Politikens forlag.

Lene Juul är på Oslos flygplats. Nyligen skickades ett pressmeddelande ut om att Politiken forlag köper 70 procent i Kagge forlag, med tillhörande Stenersen. Med en omsättning på 135 miljoner norska kronor är det Norges femte största förlagsgrupp.

I två veckor har Lene Juul arbetat dygnet runt med affären. De senaste två dagarna har hon träffat medarbetare och gjort intervjuer. Hon är trött. Men också nöjd. 

– Nu är jag på väg tillbaka till förlaget i Köpenhamn för att fira att vi både fyller 75 år och att vi nu är i Norge, säger Lene Juul.

Att danska Politiken letar förlagsförvärv i Norden är känt sedan länge. Processen att köpa in sig i Kagge pågick i tre månader innan affären slutligen tillkännagavs.

– Kagge är ett bra bolag. Det är non-fiction och så lite skönlitteratur och är ganska likt Politikens förlag. De har bra medarbetare med mycket energi och bra författare. Vi vill också ha en position i Norge. Vi måste växa som förlagshus och det är svårt att bli större i Danmark för vi är redan ganska stora där.

Även svenska Polaris måste växa, säger Lene Juul. Förlaget startades från grunden 2017. På frågan varför Politiken inte valde att göra samma sak i Norge, att bygga ett nytt förlag före att köpa, svarar hon:

– Norge är en annorlunda marknad. De har fasta priser men också väldigt många bokhandlar, 500 tror jag, och de ägs av förlagen. Så det är viktigt att ha ett förlag som redan har avtal med många av bokhandlarna. Det var viktigt för oss att få en stark position direkt, säger Lene Juul.

Hur vill ni utveckla Kagge?

– Det är tre saker vi ska fokusera på. Först måste vi se till att Kagge behåller sin position. Det är det största non-fiction förlaget i Norge och det ska det fortsätta vara. De ger ut lite skönlitteratur och barnböcker också, men det måste vi utveckla. Det kan vara översatta titlar med också norska författare och debutanter. 

Det tredje området Lene Juul vill utveckla har en tydlig koppling till Polaris, och det ljudboksförlag som nu drivs tillsammans av de svenska och danska förlagsgrenarna. 

– Vi måste utveckla den skönlitterära utgivningen eftersom Kagge behöver en större ljudkatalog. Tidigare i år startade vi North Audio Publishing. Nu får det en direktlinje in i Norge också, och North Audio ska också öka utgivningen.

Kommer Polaris märka av förvärvet av Kagge på fler sätt?

– Nu när vi har tre förlagshus kommer vi att titta på tryckvolymer och se om vi kan få bättre priser. Vi blir större och får mer styrka nu när vi kan köpa rättigheter till tre områden. Det ska vara det lokala förlaget som bestämmer om en bok är rätt för just den marknaden, men böcker som Obama, Dan Brown eller annat kan vara rätt för alla tre.

Kagge startades för 25 år sedan och dess grundare, Erling Kagge, behåller 30 procent av aktierna i förlaget. Han fortsätter även som förläggare och styrelseledamot i förlaget. Parterna har kommit överrens om att inte avslöja köpeskillingen. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.