Tillbaka

Dorotea Bromberg: "Vi lägger inte ner"

2020-05-18
av Kalle Laxgård
Dorotea Bromberg
Foto: Ylva Sundgren

I senaste avsnittet av Förlagspodden uppges att Brombergs lägger ner.

Helt falskt, säger förlagschef Dorotea Bromberg.

– Vi lägger absolut inte ner. Det här smärtar mig, säger hon.

– Jag vet inte var det här kommer ifrån. Jag har ingen aning. Någon nedläggning av Brombergs är inte planerad. Vi har absolut lidit av coronan, precis som alla andra. Vi har planer på att flytta fram några höstutgivningar och avvakta. That’s it.

Dorotea Bromberg har precis lyssnat färdigt på senaste avsnittet av Förlagspodden när SvB når henne. Där uppges att hennes förlag, Brombergs, ska lägga ner. Nu strömmar mejl och hälsningar in till henne med kondoleanser.

Själv är hon förtvivlad – eftersom nyheten om nedläggning inte stämmer.

– Det smärtar mig. Att det kommer från två som är så insatta i förlagsbranschen…. Och nu har det spridit sig vind för våg på nätet.

Har det funnits en diskussion om nedläggning?

– Nej. I vår styrelse har vi diskuterat hur vi ska hantera coronan, som varit en kniv i ryggen. Men det vi kommit fram till är att vi ska minska vår utgivning och avvakta till marknaden hämtat sig. Vi minskar nyutgivning i år för att klara oss i år.

Hon har inte kontaktats av Förlagspodden, säger hon.

– Det är jättesorgligt. De säger: ”Nu är de här författarna lediga, det är inte alla som är intresserade av dem men några kommer att tas över”. Det finns inga planer på att lägga ner.

Dorotea Bromberg ifrågasätter varför ingen kontaktat henne.

– Så får jag säga min sak och de utvärdera sin nyhet. Jag lyssnar på Förlagsspodden med stor respekt, men nu finns det hur mycket som helst på nätet. Jag har aldrig fått vara med om min egen död förut.

Hon undrar vad hennes författare ska säga.

– Det här kommer att kosta mig kolossalt. Det kanske orsakar vår död.

Läs Förlagspoddens kommentar här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.