Tillbaka

Dubbelt så många pojkar läser inte böcker

2022-06-28
av Carina Jönsson
Foto: Unsplash/Johnny McClung

Enligt en ny norsk rapport läste var sjätte pojke mellan 8 och 19 år inte en enda bok under förra året. Siffran för flickor i samma ålder är 9 procent.

Det är i den nya rapporten, Barn og ungdom 2022, som de nya siffrorna presenteras, skriver Bok365. 
Sämst resultat märks bland pojkar i åldersgruppen 16-19 år där hela 32 procent svarade att de inte läst en bok under 2021. För flickorna i det åldersspannet hamnade siffran på 21 procent. Det största lästappet sker alltså när barn kommer upp i sena tonåren.
– Vi ser att pojkar toppar många negativa statistiklistor. Detta är vår viktigaste nya jämställdhetsutmaning. Läsningen är inte svaret, men ett av verktygen, säger norska förläggarföreningens chef Heidi Austlid till Aftenposten.

I undersökningen framgår också att 15 procent av pojkarna och 9 procent av flickorna som är mellan 8 och 11 år inte har någon vuxen som läser för dem.
Sammanlagt svarade 837 personer på undersökningen som är gjord av Ipsos.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.