Tillbaka

E-bokmomsen försvinner i Norge

2018-01-15
av Philip Wallin
Venstres Trine Skei Grande fick ingenom sitt förslag.
Foto: Mona Lindstedt/Venstre

Den nya norska regeringen skrotar momsen på e-böcker.

– Vi kommer nu att stå starkare för att möta konkurrensen från de stora internationella digitala aktörerna, säger en representant för bokbranschen.

 

Efter två veckors förhandlingar tar Venstre plats i den nya norska regeringen – och det får konsekvenser för språk- och litteraturpolitiken i grannlandet. En av förändringarna, som presenterade under söndagen, är att momsen på e-böcker försvinner.

Venstres partiledare Trine Skei Grande, som tippas blir kulturminister, är mycket nöjd med förändringen:

– Det faktum att vi blir av med moms på e-böcker tror jag är en liten och viktig sak i litteraturpolitiken, säger hon till Bok 365.

Den nya norska regeringen betonar behovet av en digital konvertering både på bokmarknaden och i biblioteken.

Lene Røren, som äger nätbokhandeln EBOK.no säger till Bok 365 att e-boken nu kan konkurrera med den fysiska boken på lika villkor:

– För bokbranschen tror jag att det kommer att innebära mer läsning av norska böcker totalt. Vi kommer nu att stå mycket starkare för att möta konkurrensen från de stora internationella digitala aktörerna, säger Lene Røren.

I juni förra året rapporterade svb.se om det EU-förslag om momssänkning som blev nedröstat av Tjeckien. Den svenska regeringen avvaktar EU som just nu ser över regleringen av digitalmomsen. Kulturminister Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp skriver nu så här i ett mejl till svb.se

– Vi jobbar med att sänka momsen på e-böcker när EU:s regelverk är klart.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.