Tillbaka

Efter Alfabeta-affären – En bok för alla flyttar med

2022-04-04
av Kalle Laxgård
Eja Embretsson
Foto: Pressbild

I förra veckan blev det klart att både Alfabeta och Ordfront får nya ägare. Nu har även En bok för allas framtid avgjorts.

Medan Pelle Andersson blir i stort sett ensam ägare till Ordfront/Galago går Alfabeta samman med Lilla Piratförlaget – en uppgörelse som kom sedan storägaren Dag Hernried bestämt sig för att dra sig tillbaka.

Men då Ordfront sagt sig leta nya lokaler, och Alfabeta ska flytta tillsammans med Lilla Piratförlaget på Kaptensgatan i Stockholm, har det varit okänt vad som skulle hända med gruppens sista förlag: En bok för alla.

Det ideella förlaget har funnits sedan 1976 och har fram till nu ägts gemensamt av Alfabeta Media, Ordfront förlag och den ideella föreningen En bok för allas vänner.

Men nu är det klart att En bok för alla likt Alfabeta flyttar med till Lilla Piratförlaget.

– Vi tror att förändringarna i och med flytten till kollegorna på Kaptensgatan kommer att ge oss möjlighet att ännu bredare förankra vårt läsfrämjande arbete i barnboksvärlden, säger Eja Embretsson, vd och förlagschef En bok för alla, som ofta samarbetar med andra förlag kring utgivningar.

Det bolag som nu bildats av ägarna till Alfabeta och Lilla Piratförlaget kommer att äga 75 procent av En bok för alla. Återstående 25 procent kommer även fortsättningsvis ägas av En bok för allas vänner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.