Tillbaka

Efter it-attacken: Då kan böcker börja skickas från Speed igen

2022-09-26
av Kalle Laxgård
Foto: Jason Wong/Unsplash

Delar av distributören Speed Groups verksamhet är åter i gång efter att helt ha legat nere efter förra veckans it-attack.

Det var i onsdags som Speed Group utsattes för ett cyberangrepp som ledde till att alla distributörens it-system stängdes ner. Problemen gällde alla Speed Groups anläggningar, inklusive den i Rosersberg, som huserar stora delar av bokbranschens lager och logistik. Detta fick följden att det under kommande dagar inte gick att leverera några böcker till landets butiker.

Sedan attacken upptäcktes har tekniker arbetat med att lösa problemen och under helgen har vissa system kommit i gång.
– Vi tar situationen på största allvar och vårt fokus just nu ligger på att lösa problemet. De framsteg vi gjort under helgen gör att vi ser positivt på utvecklingen. Delar av verksamheten är i gång och medarbetare fortsätter med sina arbetsuppgifter, säger Camilla Parneving, kommunikations- och marknadschef, i ett uttalande.
I Rosersberg är man fortfarande ”helt nedstängda”, enligt affärsområdeschef Björn Tallén.
– Men vi plockar och packar debiterade order. Vi gör det vi kan göra. Bland annat kommer vi plocka och packa prioriterade order till e-handeln, vi får göra det manuellt till dess att vi är up and running, säger han till SvB.
Nu väntar man på en signal att det är okej att börja installera om alla datorer.
– De har sagt att det ska ske i dag, att det blir en successiv utrullning och att vi förhoppningsvis ska vara i full drift på torsdag. Det är planen vi går på just nu.

E-handeln är prioriterad då den varit mest utsatt av nedstängningen, menar Björn Tallén. Ordrar som ska till event kan de också manuellt plocka och skicka. Även punktinsatser som är akut från förlagshåll går att få till.
I fredags tog Björn Tallén på sig sin Hammarby-tröja med texten ”Just i dag är jag stark” för att ingjuta energi till medarbetarna.

Situationen är jobbig.
– Det här är ingenting man önskar någon. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.