Tillbaka

Efter it-attacken: ”Uppstarten måste ske kontrollerat”

2022-09-30
av Kalle Laxgård
Foto: Jessica Ruscello / Unsplash

Speed Group närmar sig full fart i logistiken efter förra veckan cyberangrepp.

Under fredagsförmiddagen låg siktet på att Speed Groups boklogistik åter skulle vara i gång vid lunchtid, efter stoppet som uppkom efter it-attacken förra onsdagen.

– Men jag har informerat våra förlag om att inte räkna med att vi ska gå för full kraft hela dagen. Uppstarten måste ske kontrollerat, så vi ser att allt funkar, säger Björn Tallén, affärsområdeschef på Speed Group.

Tidigare i veckan jobbade man mot att kunna vara i gång i går torsdag. Riktigt så snabbt gick det dock inte, under fredagsförmiddagen återstod fortfarande att få i gång ett plock-system samt att lösa problemet med att inte få ut några transportetiketter.

Björn Tallén är dock nöjd med hur snabbt arbetet med att få i gång alla it-system efter attacken har gått. Enligt honom menade företagets experter att det normalt tar 2–3 veckor att komma i gång igen efter en motsvarande attack. I Speeds fall har det gått drygt en vecka.

Hur mycket böcker som nu väntar på att komma ut till butikerna vet inte Björn Tallén.

– Vi har fokuserat på att få i gång produktionen, de administrativa systemen har haft lägre prioritet. Men ska man generalisera brukar volymerna gå ner väldigt mycket vid Bokmässan eftersom allt fokus ligger på mässan. Sedan är det här inte heller en superintensiv period normalt, säger han.

Nu handlar det om att arbeta strukturerat för att hantera alla uppdämda leveranser.

När har ni betat av kön?

– Det beror helt på hur försäljningen ser ut framåt och hur stor backlogen är. Men det är klart att det kommer ta en tid innan vi är helt rena. Det kommer ju hela tiden in nya volymer. Men vi kommer göra mer än vi får in varje dag och jobba helger, säger Björn Tallén.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.