Tillbaka

Efter Tellanders avgång: ”Det är klart att jag är lite tagen”

2022-02-18
av Kalle Laxgård
Håkan Rudels och Eva Gedin.
Foto: Sara Mac Key

Storytels grundare Jonas Tellander slutar som vd. En stor sak för företaget – och bokbranschen.

– Personligen tycker jag att det är tråkigt. Det har varit roligt att både tjafsa och jobba tillsammans med Jonas genom åren, säger Bonnier Books vd Håkan Rudels.

Håkan Rudels, i dag vd för Bonniers globala bokverksamhet, är en av dem som har en lång historia med Storytelgrundaren.

Gårdagens besked, att Jonas Tellander slutar som vd för bolaget, kom inte som någon stor överraskning, menar han.

– Det är egentligen inte särskilt förvånande med tanke på alla förändringar som sker och har skett. Både på ägarsidan och med två styrelseordföranden på kort tid. Ur det perspektivet – makes sense, säger Håkan Rudels.

Samtidigt finns ytterligare en dimension i beslutet.

– Sedan tycker jag personligen att det är tråkigt. Det har varit roligt att både tjafsa med och jobbat tillsammans med Jonas genom åren. Jag tycker jättemycket om honom. Så det är trist att han lämnar branschen. Även om han är med i en styrelse är det inte alls samma sak.

I dag har Håkan Rudels inte själv den nära kontakten med Storytel från Bonniers sida. Hur företagens samarbete kan komma att påverkas när Jonas Tellander inte personligen är inblandad längre vet han inte.

– Men alla grundarledda bolag får ju svårt att ta det där steget, i alla fall på kort sikt. Strukturkapitalet blir starkare än grundarkapitalet, ur ett kulturperspektiv. Så blir det för alla bolag. Det löser sig över tid men det är klart att det blir något annorlunda när du inte längre har historierna som ”kommer du ihåg när vi satt vid det bordet och bestämde det där”, eller om Draknästet eller om vad som nu är viktiga kulturbärare, säger Håkan Rudels.

En annan som haft en nära relation till Jonas Tellander är Kristoffer Lind. Förra våren sålde han 70 procent av sitt förlag Lind & Co till Storytel. Inte heller Kristoffer Lind är särskilt förvånad av beskedet.

– Det är ett jättetufft jobb och det är inte samma organisation längre. I dag är det 800 anställda och det är klart att det sliter. Självklart är Storytel en framgångsaffär men det brinner ju hela tiden någonstans. Så det är ett jättetufft jobb.

När du sålde ditt förlag var det en affär som byggde mycket på din relation till Jonas Tellander, och viktiga löften om oberoende. Hur känns det nu när han försvinner som vd?

– Han försvinner som vd men ska vara kvar som vice ordförande i styrelsen, om jag förstått rätt, som en av huvudägarna och som ordförande i Lind & Co. Så jag uppfattar det inte alls som att det har någon betydelse för oss. Men det är klart att det vore bra om det kom en ny vd som man tycker om.

Likt Håkan Rudels tar Kristoffer Lind upp Jonas Tellanders betydelse för kulturen i Storytel. Om hur entreprenören Jonas Tellander helt saknade pengar, inte fick igenom matkassarna i affären, medverkan i Draknästet där han beviljades stöd – till att revolutionera bokbranschen med sin idé. Samtidigt går att det att bygga vidare på den historien med en annan vd som är bättre anpassad efter organisationen som den ser ut i dag, menar Kristoffer Lind.

Men hålet Jonas Tellander lämnar efter sig blir stort.

– Jag tror nog att det blir en viss omställning för organisationen. Men det behöver inte bara vara negativt. Och Storytel har blivit en symbol för branschen, så det finns ett symbolvärde att han slutar, säger Kristoffer Lind.

På Norstedts, ägt av Storytel sedan 2016, mottog förlagsgruppens vd Eva Gedin beskedet under gårdagen.

– Jag fick veta det i precis samma veva som det gick ut. Det är klart att jag är lite tagen. Jag och Jonas har haft en lång tid tillsammans. Han skriver ju naturligtvis in sig i förlagshistorien med sin enorma betydelse för hur ljudboken tagit fäste på marknaden, både i Norden och internationellt. 

Hon kommer att sakna honom, säger Eva Gedin.

Det är speciellt när en grundare slutar efter att ha byggt upp något så stort. Vad tror du att ett Storytel utan Jonas Tellander vid rodret kommer att bli?

– Han kommer vara kvar både som ägare och i styrelsen. Storytel är ett välfungerande maskineri. Men vad det betyder att han kliver av som vd kan jag inte sia om det egentligen innebär några större förändringar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.