Tillbaka

Egmont köper ut Bonniers ur Cappelen Damm

2021-06-30
av Kalle Laxgård
Tom Harald Jenssen, förlagschef Cappelen Damm, och Steffen Kragh, koncernchef i Egmont och styrelseordförande för Cappelen Damm.
Foto: Trygve Indrelid

Danska Egmont blir ensam ägare till Norges största förlagshus, Cappelen Damm. Egmont köper nu ut svenska Bonnier Books ur förlaget.

Cappelen Damm bildades 2007 genom en sammanslagning av Bonnier-ägda Cappelen och Egmont-ägda Damm. Ägandet var hälften-hälften och Cappelen Damm blev Norges största förlag. I dag ger det över 2 000 utgivningar årligen och omsättningen i Norden uppgår till två miljarder kronor.
Enligt Steffen Kragh, koncernchef i Egmont och ordförande i Cappelen Damm, har det varit en snabb process.
– Vi fattade beslutet på kort tid. Vi vill bidra till Cappelen Damms fortsatta utveckling. Det gäller både inom litteratur och inom undervisningsmaterial, som växte 30 procent senaste året särskilt på det digitala området, säger han i ett pressmeddelande.
Egmont äger även Lindhardt og Ringhof, Danmarks näst största bokförlag.
– Boken växer. Det upplever vi både för tryckta böcker och digitala utgåvor. Cappelen Damm passar väl in i Egmonts publicistiska profil och långsiktiga mål,”, säger Steffen Kragh i pressmeddelandet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.