Elfriede Jelinek fick Nobelpriset

Den österrikiska dramatikern och författarinnan Elfriede Jelinek fick året Nobelpris. - En författare som med sin vrede och passion skakat sina läsare, sa akademiledamoten Per Wästberg om pristagaren.

Publicerad

Trots ett stort antal litterära och dramatiska utmärkelser och stor internationell ryktbarhet, är Elfriede Jelinek relativt okänd i Sverige.

I juni fick hon Stig Dagermanpriset. Och ett fåtal teatrar har satt upp hennes dramer, senast Teater Galeasen i Stockholm som just nu spelar Prinsessdramer.

Det tre böcker av Elfriede Jelinek som kommit på svenska gavs alla ut av förlaget Trevi, som sedermera gick ihop med Forum. Den senaste, De utestängda, kom 1992. Lust kom 1990 och 1986 Pianolärarinnan, som senare filmats med Isabelle Huppert i huvudrollen.

Berättelsen handlar om den medelålders pianoläraren Erika Kohut på Musikkonservatoriet i Wien som slits mellan den eleganta klassiska musiken och lusten hon finner i porrklubbars peep-shows.

Elfriede Jelineks romaner får sökas på antikvariat, trots att Forum haft minst ett år på sig att göra något åt saken.När förlagchefen Karin Leijon på i början av veckan skulle gissa årets pristagare nämnde hon Doris Lessing.

Och tillade:- Förra året var det många som frågade om Elfriede Jelinek, men det är ingen som frågat om henne i år.Nu är det alltså dags att sätta fart på pressarna.

Powered by Labrador CMS