Tillbaka

Emelie Schepp går till Norstedts

2019-09-04
av Kalle Laxgård
Emelie Schepp.
Foto: Sara Mac Key

Deckarstjärnan har tecknat ett nytt femboksavtal med Norstedts – och lämnar därmed HarperCollins.

– Vårt mål är att göra henne till en av Sveriges absolut främsta krim-författare, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts.

Hittills har böckerna om åklagaren Jana Berzelius getts ut i ett 30-tal länder och sålt i över 1,5 miljoner exemplar.

Men när Emelie Schepps nästa bok i serien kommer ut på HarperCollins nästa höst är det också den sista på förlaget.

Nyligen skrev den prisade författaren på för inte mindre än fem böcker för Norstedts.

– Vi är väldigt glada att hon valt oss, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts. Emelie har på kort tid etablerat sig som en väldigt stark författare och vi kan nu jobba långsiktigt med henne.

Historien om Emelie Schepps kometkarriär – hur hon slog igenom med den egenutgivna romanen Märkta för livet 2013, plockades upp av Wahlström & Widstrand och sedan värvades till den multinationella jätten HarperCollins – har berättats många gånger. Hittills har hennes två böcker på HarperCollins sålt i 300 000 exemplar i Sverige.

Håkan Bravinger anser att Emelie Schepps profil ligger helt rätt i Norstedts listor. Att kontraktet löper över så många böcker finns det ett tydligt syfte med.

– Vi vill verkligen bygga vidare på författarskapet. Vi vill tänka långsiktigt. Vårt mål är att bygga Emelie till en av Sveriges absolut främsta krim-författare.

Jag har hört ett rykte om ett förskottsbelopp på 12 miljoner kronor. Hur mycket böcker räknar ni med att sälja?

– Först: Vi kommenterar inte siffror. Det där är ett rykte och vi kommenterar inte rykten heller. Det jag däremot kan säga: Är det en stor investering? Ja. Vi pratar om en författare som redan säljer bra i samtliga format, så vår motivation är att höja det en nivå i samtliga format. För att lyckas med det måste vi ha en plan och det menar vi att vi har.

Hur ser den ut?

– Det är där fembokkontraktet kommer in. Man ser vilka format som ökar och vilka som minskar på dagens marknad, där gäller det att stärka vissa och försvara andra. Emelie är redan en stjärna på kommunikation och vi vill ge henne alla våra resurser för att kunna fortsätta vara det. I kombination med vår kompetens inom det redaktionella och sälj tror jag också att vi ska kunna höja i alla format.

Emelie Schepps första bok på Norstedts kommer 2021. Om det är en fortsättning på serien om Jana Berzelius är inte bestämt, säger Håkan Bravinger.

– Men det blir allt tydligare att serier är kraftfulla om man är en författare som kommer ut med hög regelbundenhet. Så det är högst troligt att serien fortsätter, ja.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.