En bok som aldrig tar slut

Rabén & Sjögren är ett av de första svenska förlagen som skapar en applikation för Ipad av en barnbok. Och man gör det innan publiken har en chans att titta på den – eftersom Ipad ännu inte släppts i Sverige.

Publicerad

akillen handlar om Melker och hans lillasyster Molly. Melker vill bli superhjälte och med hjälp av Molly, som är hjärnan bakom alla stordåd, lyckas han. Kråkan Zeppelin rycker också in som hjälpreda.

Martin Olczak och Anna Sandler har skrivit sju böcker om Megakillen, nästa höst kommer nummer åtta. Men redan till Bokmässan kommer applikationen, eller »appen«, till Megakillen.

På Norstedts är man övertygad om att marknaden för tablets, läsplattor som Apples Ipad, kommer att explodera. Problemet är att Apple inte säljer Ipad i Sverige ännu.

Så varför göra en app till Ipad redan nu?

– Vi vill testa och bygga ett koncept kring en bok, ta den till olika digitala plattformar, säger Klas Fjärstedt, webbansvarig på Norstedts.

Norstedts och Rabén & Sjögren vill också visa att man ligger i framkant.

– I det här fallet är det inte läsarna som är det primära, utan vi vill visa upphovsmännen vilka möjligheter vi har.

Det fanns flera skäl till att man valde Megakillen: det finns en serie böcker att bygga på, karaktärerna är tydliga och det finns bra illustrationer.

Arbetet kom igång först i månadsskiftet maj–juni, när författarna Martin Olczak och Anna Sandler fick frågan om de ville transformera Megakillen till en applikation.

– Det känns underbart att få bygga ut Megakillen. Karaktärer som man skapat börjar röra på sig, säger Martin Olczak.

Klas Fjärstedt jämför appen med så kallade merchandise-böcker, med spel, korsord och annat pyssel.

– Allt i en merchandisebok kan göras i en digital version. Och det ger möjligheter till parallellproduktion, säger han.

Samtidigt med applikationen har Martin Olczak och Anna Sandler gjort en pysselbok som släpps i vår.

– Skillnaden är att appen inte tar slut, som en bok. Man kan lägga till nya pyssel och spel hela tiden, säger Klas Fjärstedt.

Arbetet är ett pilotprojekt på alla plan. Upphovsmännens ersättning är en konstruktion som påminner om den som förekommer i tv-världen: de får dels en ersättning för arbetet, dels en royalty på försäljningen.

Marknadsföringen kommer att ske i traditionella medier plus Youtube. Men framgången för appar bygger huvudsakligen på vilken placering de får på topplistorna.

– För att hamna där ska de helst vara gratis. Å andra sidan är det viktigt att inte sälja digitala produkter för billigt. Vi ser möjligheten att ta ett lägre pris initialt och sedan ta mer när vi adderar mer innehåll i appen, säger Klas Fjärstedt.

Det blir också en korsvis marknads­föring mellan olika produkter. I böckerna ska man tipsa om appen, och i appen går det att provläsa kapitel ur böckerna.

Norstedts-appar:

* Megakillen-appen premiärvisas på bokmässan och börjar säljas till jul i Itunes store.

* Inom kort släpps även en Ipad-app som bygger på en Halvanbok och en app baserad på en visbok av Catarina Kruusval.

* Norstedts säljer i dagsläget fem ordboksappar för Iphone, den dyraste kostar 349 kronor. Vår kokbok kommer inom kort som app för Iphone för 49 kronor.

* Apples Ipad kommer enligt rykten att börja säljas i Sverige någon gång under hösten. Megakillen kommer på sikt göras tillgänglig i andra format än för Ipad.

Powered by Labrador CMS